Lososové jednohubky s avokádom
24. 9. 2025
Lososa môžete použiť aj ako chutnú ozdobu na jednohubky s avokádovou nátierkou. Pozrite sa, ako si ich ľahko pripravíte doma.
Potreby na cesto:
- 350 g hladkej múky
- 1 balíček sušeného droždia
- soľ (1 kávová lyžička)
- 200 ml vlažnej vody
- 2 polievkové lyžice oleja
Na nátierku budete potrebovať:
- 2 avokáda
- 3 jarné cibuľky
- 1 polievkovú lyžicu čerstvých byliniek
- 4 polievkové lyžice dijonskej horčice
- 2 polievkové lyžice medu
- pár kvapiek citrónovej šťavy
- štipku soli a štipku korenia
Nezabudnite si na ozdobenie pripraviť:
- plátky údeného lososa (cca 300 g)
- trochu kôpru
Ako postupovať pri príprave
- Najprv si pripravte cesto. Zmiešajte múku s droždím a soľou. Pridajte vodu, olej a vypracujte ručne cesto do hladka.
- Vypracované cesto zľahka poprášte múkou, prikryte a nechajte zhruba 45 minút kysnúť na teplom mieste.
- Medzitým si pripravte nátierku. Olúpte avokáda a nakrájajte ich na malé kocky. Vložte do misky. Pridajte na kolieska nakrájanú cibuľku, horčicu, med a pokvapkajte trochou citrónovej šťavy. Dochuťte soľou a korením podľa chuti. Starostlivo premiešajte.
- Keď vám vykysne cesto, rozdeľte si ho na dosku na 10 dielov. Z každého dielu vytvarujte guľôčku, položte ju na papier na pečenie na plech.
- Pripravené guľôčky vložte do predhriatej rúry na 180 °C a pečte asi 35 minút.
- Až upečené guľôčky vychladnú, pozdĺžne ich rozkrojte a naložte na ne lyžičkou nátierku.
- Úplne na vrch ozdobte plátkom lososa a konárom kôpru.

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta