Maďarská rybia polievka

24. 9. 2025

Trochu pikantná a rezná, ale kto to má rád, musí ochutnať. Intenzívny vývar z rýb s veľkými kusmi mäsa sa snúbi s paprikovým nádychom.

Ingrediencie:

  • 70 dkg ostrieža a sumca (alebo inej ryby)
  • 70 dkg kaprích chvostov
  • 50 dkg cibule
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 l vody
  • soľ podľa chuti
  • korenie podľa chuti
  • 2 lyžice papriky
  • 1 lyžička pálivej papriky
  • 50 dkg rybieho mäsa (môže byť aj filé)

Postup:

  • Do hrnca dáme na kúsky nakrájané rybie mäso, na kocky nakrájanú cibuľu, prelisované cesnaky, vodu, soľ a korenie.
  • Privedieme do varu, potom pridáme obe papriky a varíme 25 minút.
  • Polievku precedíme a prepasírujeme.
  • Rybie mäso alebo filé nakrájame na kúsky, osolíme a pridáme do polievky.
  • Varíme ešte asi 15 minút do mäkka.

Ako na túto jemne pikantnú vianočnú rybiu polievku? Pozrite sa na videorecept:

Karácsonyi tuti siker halászlé recept | Nosalty

Ak nemáte radi rybiu polievku, či už kvôli jej vôni alebo chuti po rybách, máme pre vás takú odľahčenú variantu. Zaiste si to obľúbia aj tí, ktorí by si túto dobrotu dali, ale z nejakého dôvodu si rybu nemôžu dopriať.

Ingrediencie:

  • 90 g masla
  • 120 g krupice
  • 1 petržlen
  • ½ väčšieho zeleru
  • 3 mrkvy
  • 1 l vývaru (zeleninový, mäsový)
  • 1 žĺtok
  • 100 ml smotany
  • soľ
  • korenie
  • petržlenová vňať na ozdobu

Na knedličky:

  • 2 vajcia
  • 1 menšia cibuľa
  • maslo
  • 1 lyžička hladkej múky
  • strúhanka
  • ½ lyžice majoránky
  • 1 strúčik cesnaku
  • soľ
  • korenie

Postup:

  • Zeleninu si nastrúhame na hrubom strúhadle.
  • Na masle si osmažíme krupicu a pridáme zeleninu, ochutíme.
  • Podlejeme vývarom a varíme asi 20 minút.
  • Ku koncu pridáme smotanu a zjemníme vaječným žĺtkom.
  • Necháme prejsť varom a ozdobíme nasekanou petržlenovou vňaťou.

Príprava knedličkov:

  • Halušky pripravíme tak, že si na kocky nakrájame cibuľu a polovicu osmažíme na masle, pridáme 1 vajce, ako by sme robili miešané vajíčka.
  • Zmes necháme mierne schladiť, potom primiešame druhé vajce, najemno nakrájaný zvyšok cibule, prelisovaný cesnak, múku, soľ, korenie a strúhanku tak, aby sme z tejto konzistencie vytvarovali knedličky.
  • Knedličky varíme vo vriacej osolenej vode do vyplávania.
  • Ak chceme, podávame polievku s osmaženým rožkom.
Zdroj: praguehere.com

Autor článku Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe snehuliacik.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :) :)

Ďakujeme za hlasovanie!

4.8 / 5 (32 hlasy)

Podobné články


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *