Makrónky s perníkovou príchuťou

24. 9. 2025

Krásne a lahodné makrónky s perníkovým korením ohromia vaše chuťové bunky. Môžete si ich ozdobiť bielou čokoládou a vianočnými posypkami viď foto nižšie a nielen deti sa po nich budú môcť utĺcť!

Čo budete potrebovať

Na škrupiny:

  • 100 g kryštálového cukru
  • 4 g sušených vaječných bielkov
  • 100 g vaječných bielkov
  • 105 g mandľovej múky
  • 105 g práškového cukru
  • 1/4 lyžičky mletého sušenej zázvoru
  • 1/4 lyžičky mletej škorice
  • 1/4 lyžičky mletého nového korenia
  • 1/4 lyžičky mletého muškátového orieška
  • 3 g kakaa (voliteľne)
  • hnedé a žlté gélové potravinárske farbivo

Na krém:

  • 170 g preosiateho práškového cukru
  • 4 lyžice zmäknutého masla
  • 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 1 a 1/2 lyžičky trstinovej melasy
  • 1/4 lyžičky mletého zázvoru
  • 1/4 lyžičky mletej škorice
  • 1/4 lyžičky muškátového orieška
  • 1-2 lyžice mlieka (voliteľne na zriedenie)
  • biela čokoláda na ozdobu
  • vianočné posypky na ozdobu

Postup

Škrupiny:

  • Pripravte si zdobiace vrecko s veľkou okrúhlou špičkou cca 0,6 cm.
  • Dva plechy vyložte papierom na pečenie alebo silikónovou podložkou.
  • Odmerajte si všetky ingrediencie.
  • Preosejte práškový cukor a mandľovú múku spolu s kakaom a korením do misy a dajte bokom.
  • Zahrievajte rúru na 150 ° C 60 až 90 minút, čo pomáha s kolísaním teploty. Predhrievam rúru na 30 až 45 minút.

Snehové pusinky:

  • Dajte misku nad hrniec so sotva vriacou vodou.
  • Do misky dajte cukor a sušené bielky.
  • Prešľahajte.
  • Pridajte bielky a šľahajte, kým sa cukor úplne nerozpustí.
  • Zaberie to niekoľko minút.
  • Uistite sa, že sa dno misky nedotýka vriacej vody, pretože nechcete, aby sa bielky uvarili.
  • Cukrový sirup neprehrievajte, len chcete rozpustiť cukor.
  • Preneste sirup do misy stolného mixéra.
  • Šľahajte zmes pri nízkej rýchlosti po dobu asi 30 sekúnd, potom začnite postupne zvyšovať rýchlosť na strednú.
  • Šľahajte na strednom stupni jednu až dve minúty, kým zmes nezbelie a nezačne byť nadýchaná.
  • Zvýšte rýchlosť na stredne vysokú a šľahajte niekoľko minút, kým sa nevytvoria tuhé špičky.
  • Šľahanie môže trvať aj 13 až 15 minút.

Macaronage:

  • Do tuhých pusiniek vsypte preosiate suché ingrediencie.
  • V tomto okamihu pridajte gélové potravinárske farbivo.
  • Začnite zmes jemne skladať a pomocou špachtle v nej vytvorte písmeno J.
  • Akonáhle sa suché ingrediencie spoja s pusinkami, môžete z cesta začať vytláčať vzduch tak, že ho pri prekladaní pritlačíte k stranám misy.
  • Skladajte, pokiaľ nie je cesto lesklé a nemá hustú konzistenciu.
  • Vezmite lyžičku cesta a naneste ho na papier na pečenie alebo silikónovú podložku.
  • Počkajte chvíľu, aby ste videli, ako sa cesto chová.
  • Pokiaľ cesto zostane tuhé, tvorí špičku a neroztečie sa, cesto ešte trochu prekladajte a skúste znova.
  • Opäť naberte lyžičku cesta, naneste ho na papier na pečenie a ak sa trochu roztečie a hore bude lesklé a hladké, je hotové.
  • Dávajte pozor, aby ste ho nepremiešali.

Príprava škrupín:

  • Cesto preneste do zdobiaceho vrecka, ktorý hore uzavrite, aby cesto nezačalo vysychať.
  • Na plech vyložený papierom na pečenie robte malé kruhy, vzdialené cca 5 cm od seba.
  • Niekoľkokrát poklepte plechom o pult.
  • Pomocou špáradla prepichnite vzduchové bubliny na povrchu škrupín.
  • Nechajte 20 – 40 minút odležať.

Pečenie:

  • Budete mať viac plechov a pečte vždy po jednom plechu.
  • Pečte 5 minút a potom plech otočte.
  • Pečte ďalších 15 až 20 minút.
  • Pokiaľ sa makrónky po upečení stále chvejú, ešte chvíľu pečte.
  • Než budete makrónky plniť, nechajte vychladnúť.

Krém:

  • Maslo šľahajte pri strednej rýchlosti v mise elektrického mixéra asi 1 minútu.
  • Mixér vypnite a pridajte všetok práškový cukor.
  • Na nízku rýchlosť šľahajte cukor a maslo, kým sa nespoja.
  • Zvýšte rýchlosť na strednú a šľahajte 1 – 2 minúty, kým nebude zmes krásne nadýchaná.
  • Pridajte vanilkový extrakt, melasu, zázvor, škoricu a muškátový oriešok.
  • Pokiaľ sa vám maslový krém zdá tuhý, pridajte mlieko.
  • Miešajte ďalších 30 – 45 sekúnd.
  • Ak sa vám maslový krém zdá príliš tekutý, pridajte viac preosiateho práškového cukru, kým nebude mať krém pevnú, ale hladkú a krémovú konzistenciu.
  • Krém naneste do zdobiaceho vrecka a naneste trochu na polovicu škrupín.
  • Spojte s druhou polovicou škrupín.
  • Hotové makrónky môžete pokvapkať bielou čokoládou, ktorá poslúži ako „lepidlo“ na vianočné posypky podľa vašej voľby.
  • Nechajte si chutiť!
Makrónky s perníkovým korením ozdobené bielou čokoládou a vianočnými poskypkami.
www.piesandtacos.com

Autor článku Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe snehuliacik.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :) :)

Ďakujeme za hlasovanie!

4.5 / 5 (39 hlasy)

Podobné články


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *