Marcipánové pečivo s čokoládovou polevou
24. 9. 2025
Pri tomto recepte nie je marcipán súčasťou cesta, ale slúži iba ako náplň.
Výsledok je vynikajúci!
Ingrediencie
Cesto:
- 330 g hladkej múky
- 200 g zmäknutého masla
- 200 g mletých mandlí
- 200 javorového sirupu
- 2 celé vajcia
- 1 vrecko vanilkového cukru
- 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
- 1/4 lyžičky čerstvo nastrúhanej citrónovej kôry
Náplň:
- 250 g marcipánu
- 50 g cukru múčka
Zdobenie:
- čokoládová poleva
- cukrárske zdobenie
Postup
- Pripravte si misu, dajte do nej zmäknuté maslo, javorový sirup, vanilkový cukor a citrónovú kôru. Všetko spoločne vyšľahajte do peny. Následne do zmesi postupne zašľahajte vajcia.
- Do inej misy preosejte múku a prášok do pečiva, premiešajte a menšiu polovicu tejto zmesi vmiešajte do pripravenej maslovej hmoty. Pridajte mleté mandle a dôkladne zamiešajte, aby sa všetko spojilo.
- Po menších častiach pridávajte zvyšnú polovicu múky s práškom do pečiva a vypracujte hladké cesto. Cesto zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte hodinku odpočinúť v chladničke.
- Vychladené a oddýchnuté cesto dajte na dosku a vyvaľkajte z neho tenký plát, z ktorého budete pomocou formičky vykrajovať jednotlivé kúsky.
- Pečivo dajte na plech s papierom na pečenie a nechajte piecť v rúre, vyhriatej na 170 °C, po dobu 10 minút.
- Po upečení odložte pečivo na rovnú podložku a nechajte úplne vychladnúť.
- Medzitým prepracujte marcipán s 25 g cukru múčka, aby vznikla hladká hmota. Zvyšok práškového cukru použite na poprášenie dosky, na ktorom marcipán rozvaľkáte.
- Z marcipánového plátu vykrojte rovnaké tvary ako z cesta, ktoré ste dali piecť.
- Dva rovnaké upečené tvary vždy zlepte jedným marcipánovým tvarom, ktorý vložíte medzi ne.
- Na záver namočte polovicu cukroviniek do čokoládovej polevy, posypte zdobením a nechajte zatuhnúť.
- Vianočné pečivo s marcipánom máte hotovo!

Z marcipánu možno vytvoriť veľmi efektné fondánové pečivo. Pozrite sa na rozmanité recepty na dobroty, ktoré môžete pokryť marcipánom.
Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta