Maslová štôlňa

24. 9. 2025

Budete potrebovať:

  • 500 kg múky
  • 1 kocka droždia
  • 50 g cukru
  • 1 vajce
  • 175 ml mlieka
  • 250 g masla
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 1 lyžička kardamónu
  • 150 g hrozienok
  • 70 ml rumu
  • 50 g kandizovanej citrónovej kôry
  • 50 g kandizovanej pomarančovej kôry
  • 100 g nasekaných mandlí
  • 50 g masla – na konečnú úpravu
  • 50 g cukru múčka – na posypanie

Postup prípravy:

  • Deň pred pečením si namočte hrozienka, mandle a ovocné kôry do rumu.
  • Najskôr si pripravte kvások z kvasníc, mlieka a trochu múky.
  • Kvások postavte na teplé miesto.
  • Akonáhle kvások vzíde, zmiešajte ho s ostatnými surovinami – zvyšok múky, vajcia, maslo, korenie a cukor.
  • Vymiešajte cesto, do ktorého primiešajte naložené ovocie v rume.
  • Cesto znova spracujte a nechajte ho na teplom mieste jednu hodinu odležať.
  • Tvorte bochníky cesta, ktoré umiestnite na plech a ďalšie 4 hodiny nechajte odpočívať.
  • Pečte na 180 stupňov asi 75 minút.
  • Ihneď po vytiahnutí štôlňu prelejte rozpusteným maslom a zasypte práškovým cukrom.
  • Akonáhle štôlňa vychladne, zasypte ju znovu práškovým cukrom.
Zdroj foto: http://brigittestolle.de

Autor článku Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe snehuliacik.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :) :)

Ďakujeme za hlasovanie!

4.3 / 5 (19 hlasy)

Podobné články


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *