Medové kornútky trochu inak

24. 9. 2025

Poznáte klasické medové kornútky, ktoré má na stole takmer každá gazdinka?

Odlíšte sa a dodajte originalitu tomuto medovému vianočnému pečivu! Kornútky, podľa nášho receptu, sú jednoduché, rýchle a potešia malých aj veľkých.

Ingrediencie

  • 1 plát lístkového cesta nakrájaný na prúžky (cesto si môžete pripraviť sami doma, ale môžete ho zakúpiť hotové v potravinách)
  • 1 šálka medu (výber medu je úplne na vás)
  • 2 vaječné bielky
  • štipka soli
  • ½ lyžičky citrónovej šťavy
  • cukrárske zdobenie
  • kovová formička na pečenie kornútkov (zakúpite v obchode s domácimi potrebami alebo na internete)

Postup

Kornútky:

  • Než začnete s prípravou kornútkov, dajte rozohriať rúru na 180 °C.
  • Z lístkového cesta nakrájajte prúžky o šírke 3 cm a dĺžke asi 18 cm.
  • Každý z prúžkov namotajte na kovovú formičku. Ak chcete, aby boli kornútiky sladké, môžete ich vopred posypať cukrom, ktorý do nich zatlačíte pomocou valčeka.
  • Na plech dajte papier na pečenie a formičky s cestom naň umiestnite. Následne vložte do rúry a pečte po dobu 25 minút, kým nezačnú kornútky hnednúť.
  • Po vybratí plechu z rúry nechajte kornútky vychladnúť a až potom ich z kovových formičiek dávajte dole. Kornútky si tak nielen udržia svoj tvar, ale zabránite tiež možnému vzniku popálenín.
  • Kornútky dávajte z formičiek dole skutočne opatrne, aby nedošlo k ich popraskaniu.

Náplň:

  • Zatiaľ čo sa kornútky pečú a následne chladnú, pripravte si náplň.
  • Misku umiestnite na hrniec s vriacou vodou. Chcete vytvoriť vodný kúpeľ, aby nedošlo k vareniu bielkov, ale iba k ich zahrievaniu.
  • V miske zmiešajte med s vaječnými bielkami a šľahajte, kým sa med neroztopí a dobre sa nespojí s bielkami. Na dotyk by mala byť zmes mierne teplá.
  • Akonáhle došlo k spojeniu, dajte misku bokom, aby už nedošlo k zahrievaniu, pridajte štipku soli a znova šľahajte na najvyšší výkon. Vďaka tomu by mala vzniknúť pevnejšia hmota.
  • Akonáhle je hmota pripravená, pridajte citrónovú šťavu a znovu mixujte, kým nebude pena hladká.
  • Akonáhle sú kornútky studené, naplňte ich touto vyšľahanou hmotou a na záver povrch ozdobte cukrárskou posýpkou..
  • Vyskúšajte tento recept na medové kornútky a podávajte pečivo ešte v ten istý deň, aby nedošlo k strate ich chrumkavosti.

Kornútky môžete naplniť aj klasickou šľahačkou alebo polevou na vianočné pečivo.

Medové kornútiky so šľahačkovou náplňou, posypané farebným cukrárskym sypaním.
zdroj: quericavida.com

Autor článku Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe snehuliacik.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :) :)

Ďakujeme za hlasovanie!

4.3 / 5 (15 hlasy)

Podobné články


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *