Nadýchaný chlebíček s bielkami a citrónovou polevou

24. 9. 2025

Biskupský chlebíček môžete podľa chuti ozdobiť aj pomocou polevy, najlepšie sa hodí poleva cukrová, čokoládová alebo ako v tomto prípade citrónová.

Ingrediencie:

  • 250 g hladkej múky
  • 250 g masla
  • 150 g práškového cukru
  • 150 g hrozienok
  • 100 g sušených marhúľ
  • 150 g kandizovaného ovocia
  • 100 g mandlí
  • 5 bielkov
  • 5 žĺtkov
  • 1 PL rumu
  • 3 ČL prášku do pečiva
  • 1 ČL vanilkového extraktu

Poleva

  • 150 gramov cukru múčka
  • 3 PL čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy
  • 2 PL horúcej vody
  • 1 PL rozpusteného masla

Postup:

  1. Nakrájajte sušené marhule a zmiešajte ich s hrozienkami a kandizovaným ovocím.
  2. Pridajte polievkovú lyžicu múky a dobre premiešajte, aby sa všetko rovnomerne obalilo.
  3. Predhrejte si rúru na 160 °C.
  4. Maslo s práškovým cukrom vyšľahajte do peny.
  5. Postupne pridávajte žĺtky a po každom pridaní dobre vyšľahajte.
  6. Pridajte rum a vanilkový extrakt.
  7. Do vzniknutej zmesi postupne pridajte preosiatu múku s práškom do pečiva.
  8. Bielky vyšľahajte do podoby tuhého snehu a opatrne ich pridajte do zmesi.
  9. Na záver primiešajte ovocie a mandle.
  10. Pečte v predhriatej rúre po dobu 30 minút, potom zvýšte teplotu na 180 °C a pečte ďalších 20 – 30 minút.
  11. Nechajte bielkový chlebíček vychladnúť a medzitým si pripravte polevu.
  12. V menšej mise zmiešajte práškový cukor, vodu, citrónovú šťavu a maslo a vyšľahajte dohladka.
Biskupský chlebíček s citrónovou polevou.
zdroj: thespruceeats.com

Autor článku Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe snehuliacik.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :) :)

Ďakujeme za hlasovanie!

4.8 / 5 (27 hlasy)

Podobné články


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *