Najlepší vaječný koňak ako od babičky
24. 9. 2025
Vaječný likér sa vo väčšine prípadov odporúča nechať odležať, aby získal svoju charakteristickú chuť, existujú ale aj recepty, ktoré umožňujú jeho okamžité podávanie.
Ingrediencie:
- 4 veľké vajcia
- 1 a 1/2 šálky mlieka
- 1 šálka smotany na šľahanie
- 1/2 šálky javorového sirupu
- 1/3 šálky brandy alebo bourbonu
- 1/3 šálky rumu
- 1 čajová lyžička muškátového orieška
- mletá škorica alebo tyčinky škorice na ozdobu
Postup:
- Vajcia a javorový sirup dajte do výkonného kuchynského robota a mixujte 3 minúty pri vysokých otáčkach.
- Pridajte mlieko, smotanu, brandy, rum a muškátový oriešok.
- Mixujte ďalších 10 sekúnd, aby sa všetko spojilo.
- Nalejte vaječný koňak do pohára, uzavrite a uložte do chladničky, kým nebude vychladený.
- Pred naliatím vaječný koňak premiešajte.
- Ozdobte škoricovými tyčinkami alebo posypte škoricou.

Vlastnoručne vyrobený vaječný koňak môžete využiť aj pri príprave cukroviniek. Vyskúšajte ho v receptoch na osie hniezda!
Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta