Najlepšie trubičky z medu s vaječným koňakom

24. 9. 2025

Chcete mať cez Vianoce na stole niečo, čo nemá len tak niekto?

Inovujte svoj cukrovinkový repertoár a vyskúšajte nasledujúci recept s vaječným likérom!

Ingrediencie (cca 35 ks)

Cesto

  • 500 g múky
  • 10 g droždia
  • 250 g masla
  • 1 šálka 18% smotany
  • 4 žĺtky
  • 3 polievkové lyžice tekutého medu
  • bielky a cukor na vymazanie trubičiek

Krém z vaječného koňaku

  • 350 ml mlieka
  • 1 šálka vaječného likéru
  • 6 vaječných žĺtkov
  • 80 g cukru
  • 30 g zemiakovej múky
  • 30 g pšeničnej múky
  • 200 g masla

Postup

Cesto

  • Rozohrejte si rúru na 210 stupňov.
  • Na doštičku vysypte múku a pridajte studené maslo rozkrájané na kocky. Miešajte, kým sa ingrediencie nespoja.
  • Potom, v troche múky, medzi prstami rozdrobte droždie a pridajte ho do zmesi na doske. Do múky urobte jamku, do ktorej vlejte smotanu, žĺtky a med.
  • Pomocou noža zmes sekajte, kým sa ingrediencie nespoja a cesto nebude hladké. Ku koncu si môžete pomôcť rukami a uhniesť hladké cesto.
  • Cesto rozdeľte na niekoľko častí. Každú časť rozvaľkajte na tenký plát (cesto počas pečenia vykysne) a vykrajujte z neho tenké prúžky. Pokiaľ sa cesto lepí, poprášte ho ďalšou múkou.
  • Vymažte formičky na trubičky a namotajte na nich prúžky cesta, počnúc tenším koncom. Cesto opatrne pritlačte k okrajom formy, aby pri pečení nevyčnievalo.
  • Potom cesto, pomocou cukrárskeho štetca potrite trochou rozšľahaného bielka a namočte do cukru.
  • Na plech, vyložený papierom na pečenie, položte hotové trubičky v dostatočnej vzdialenosti od seba a pečte v predhriatej rúre pri 180 °C, kým nezhnednú.
  • Po upečení, ešte horúce trubičky, vytlačte z formičiek von – začnite tenším koncom. Po upečení budú trubičky mäkké – odpočinkom stvrdnú.

Krém

  • Do hrnca nalejte 1 šálku mlieka. Priveďte mlieko do varu, vypnite oheň a pridajte ajerkoniak. Všetko dostatočne premiešajte.
  • Medzitým zmiešajte žĺtky s cukrom na svetlú a nadýchanú vaječnú zmes. Pridajte zvyšok mlieka (100 ml) a pšeničnú a zemiakovú múku. Miešajte, kým sa všetko nespojí.
  • Vajcia vlejte do mlieka s vaječným koňakom a premiešajte. Hrniec opäť postavte na plyn. Od okamihu varu varte 1 minútu. Zmes výrazne zhustne. Často miešajte.
  • Pudingovú zmes odstavte a prikryte potravinovou fóliou tak, aby sa dotýkala hornej časti pudingu – nevznikne vám potom koža. Vychlaďte vaječný puding.
  • Mäkké maslo vyšľahajte mixérom do biela. Potom pridajte po tretinách vychladnutý puding a priebežne miešajte. Mali by ste získať krémovú zmes bez hrudiek.
  • Vaječný krém dajte do striekačky s plniacou špičkou a naplňte ním trubičky. Trubičky uložte do chladničky.
  • Dobrú chuť!
Medové trubičky plnené krémom s vaječným likérom
zdroj: gotujzcukiereczkiem.pl

Pripravte si vaječný likér sami doma. Prezrite si tie najlepšie recepty na vaječný koňak, na ktorom si môžete so svojimi priateľmi a rodinou spoločne pochutnať!

Autor článku Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe snehuliacik.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :) :)

Ďakujeme za hlasovanie!

4.7 / 5 (43 hlasy)

Podobné články


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *