Nepečené karobové karamelové košíčky

24. 9. 2025

Toto raw vianočné pečivo z vlašských orechov je zaujímavé svojim obsahom. Nájdete v ňom totiž karob, čo je prášok vyrobený z plodu subtropického stromu menom Rohovník obyčajný. Ide o zdravšiu alternatívu kakaa alebo čokolády.

Ingrediencie

Na výrobu vrchnej krusty:

  • 1 šálka kešu orieškov
  • 1 šálka vlašských orieškov
  • 1 šálka datlí

Na výrobu karamelovej vrstvy:

  • 1 šálka datlí
  • 2 polievkové lyžice kokosového oleja
  • 1 lyžička vanilky
  • štipka soli
  • asi ¼ šálky vody

Na výrobu karobovej vrstvy:

  • ¼ šálky prášku karob
  • 2 polievkové lyžice kokosového oleja
  • ½ šálky agávového alebo javorového sirupu
  • asi ¼ šálky vody

Postup

Krusta:

  • Orechy rozmixujte a pridajte datle, ktoré vytvoria lepkavú spojovaciu hmotu.
  • Pripravte si papierové košíčky alebo iné formičky, ktorých dno touto zmesou potrite.
  • Takto pripravené košíčky odložte bokom a vrhnite sa na výrobu karamelu.

Karamel:

  • Zmiešajte všetky ingrediencie v kuchynskom robote alebo v mixéri, a to tak, aby vznikla hladká hmota. Pokiaľ potrebujete zmierniť hustotu hmoty, pridajte malé množstvo vody.
  • Túto zmes vložte na dno pripravených košíčkov (naplňte košíčky asi do polovice) a dajte do chladničky vychladiť.

Krobová vrstva:

  • Všetky ingrediencie zmiešajte a rozmixujte do hladka. Túto zmes dajte na karamelovú kôru už vychladnutých košíčkov a opäť vložte do chladničky, a to asi na 30-60 minút.
  • Akonáhle košíčky stvrdnú, môžete raw cukrovinky podávať. Cukrovinka bude držať tvar, preto sa môžete rozhodnúť, či ju budete servírovať v papierových košíčkoch, alebo ich z formičiek vyberiete a budete ich servírovať len tak.
  • Na záver môžete košíčky posypať kokosom.

Nepečené vianočné pečivo v tvare košíčkov, posypané plátkami sušeného kokosu.
zdroj: onegreenplanet.org

Autor článku Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe snehuliacik.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :) :)

Ďakujeme za hlasovanie!

4.7 / 5 (41 hlasy)

Podobné články


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *