Orechy plnené rumovým krémom
24. 9. 2025
Pripravte si podľa nášho jednoduchého návodu obľúbené pečivo, na ktoré potrebujete iba dostupné ingrediencie. Garantujeme, že vám zo sviatočných tanierov zmizne ako prvá!
Čo budete potrebovať
Na cesto:
- 250 g masla, zmäkčeného na izbovú teplotu
- 150 g práškového cukru
- 350 g hladkej múky
- 120 g mletých vlašských orechov
Na krém:
- 100 g masla, zmäkčeného na izbovú teplotu
- 100 g práškového cukru
- 1 lyžica rumu (alebo 1 lyžička rumového extraktu a 2 lyžičky plnotučného mlieka alebo smotany na varenie)
- 50 g jemne mletých vlašských orechov
Voliteľne na ozdobu:
- čokoláda a jemne mleté orechy alebo práškový cukor
Postup
- Vo veľkej mise vyšľahajte 250 g zmäknutého masla spolu so 150 g práškového cukru.
- Potom pomaly pridajte 120 g mletých vlašských orechov a 350 g hladkej múky.
- Rukami vypracujte mäkké cesto a potom z neho vytvarujte dva alebo tri disky.
- Nechajte v chladničke zakryté potravinárskou fóliou alebo papierom na pečenie niekoľko hodín alebo cez noc.
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Pripravte si jednotlivé formičky na orechy a dajte bokom veľký plech na pečenie, najlepšie s plytkým okrajom.
- Vnútro foriem na orechy ľahko postriekajte olejom v spreji alebo ich môžete ľahko naolejovať.
- Vyberte jeden disk cesta z chladničky.
- Odlamujte z neho malé kúsky a prsty ich vtlačte do formičiek na orechy.
- Potom prstom vtlačte priehlbinu do stredu cesta v každej forme.
- Cesto vo vnútri formičiek by nemalo dosahovať až k okraju, pretože sa počas pečenia zdvihne.
- Ak pečiete po dávkach, môžete začať piecť.
- V opačnom prípade vyberte viac cesta z chladničky a pokračujte v lisovaní do formičiek, pokiaľ nevyužijete všetky formičky.
- Každú naplnenú formičku položte na plech cestom smerom nahor.
- Pečte 8 až 12 minút, alebo kým cesto nezezlátne.
- Upečené pečivo vyberte z rúry a nechajte krátko vychladnúť.
- Ešte teplé potom jemne vyklepnite z formičiek.
- Ak pečivo príliš vychladne, bude odstránenie ťažšie.
- Pokiaľ sa vám orechy prilepia, jemne uvoľnite okraje nožom.
- Pozri foto hore vpravo. Pred plnením maslovou smotanovou zmesou nechajte sušienky úplne vychladnúť. Pokiaľ sú príliš jemné, nechajte sušienky najskôr deň alebo dva odležať.
- Na náplň vyšľahajte zmäknuté maslo s práškovým cukrom do nadýchanej hmoty.
- Pridajte lyžicu rumu a 50 g jemne namletých vlašských orechov a znova šľahajte, kým sa všetko úplne nezapracuje.
- Náplň rozotrite medzi dva orechy.
- Nechajte chvíľu odležať, aby náplň stuhla.
- Potom môžete ľubovoľne ozdobiť.
- Nechajte si chutiť!

Neznášanlivosť lepku vie pekne skomplikovať život, o vianočných sviatkoch tým skôr. Nemusíte ale zúfať! Máme pre vás aj ďalšie delikátne recepty na bezlepkové vianočné pečivo , po ktorých sa budete olizovať.
Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta