Orechy zlepované mascarpone krémom
24. 9. 2025
Netradičné orechy s chuťou vanilky a pomarančov plnené delikátnym orieškovým mascarpone krémom musíte tento rok vyskúšať! Oživí vašu sviatočnú tabuľu a hostia sa budú olizovať.
Čo budete potrebovať
Na cesto:
- 200 g masla
- 100 g sadla
- 4 žĺtky
- 200 ml mlieka
- 150 g cukru
- hladká múka podľa potreby
- 1 lyžica jedlej sódy
- 1 lyžica prášku do pečiva
- 1 vrecko vanilkového cukru
- strúhaná pomarančová kôra
Na krém:
- 4 bielky
- 200 g cukru
- 200 g mletých orechov
- 2 lyžice kakaa
- 1 lyžica rumovej arómy
- 250 g mascarpone
Postup
- Jemne premiešajte žĺtky s cukrom, vanilkovým cukrom, nastrúhanou pomarančovou kôrou, práškom do pečiva a jedlou sódou.
- Jemne rozpustite masť a maslo (malo by byť rozpustené, ale nie horúce).
- Pridajte žĺtky do rozpustenej masti a masla, potom pridajte mlieko a dobre premiešajte.
- Postupne pridávajte múku a pokračujte v miešaní.
- Pridajte toľko múky, aby ste získali homogénne lesklé a ľahko spracovateľné cesto.
- Cesto by nemalo byť tuhé, ale mierne mäkké, aby sa s ním dalo manipulovať.
- Cesto zakryte fóliou a nechajte 15 minút odpočívať.
- Predhrejte rúru na 170-180 stupňov Celzia.
- Formičky na orechy zľahka vymažte maslom.
- Cesto rozdeľte na malé kúsky o veľkosti lieskového orecha.
- Vložte kúsok cesta do formičky a pritlačte ho tak, aby pokrýval celé vnútro formy.
- To isté urobte so zvyškom cesta.
- Dajte naplnené formičky na veľký plech a vložte do rúry.
- Pečte 12–15 minút, kým cukroví ľahko nezhnedne.
- Nenechajte ho zhnednúť príliš, bolo by potom tvrdé.
- Pokračujte, kým nepotrebujete všetko cesto.
- Pripravte si krém.
- Jemne ušľahajte bielky.
- Pridajte cukor, kakao a mleté orechy a zmes dajte na sporák na mierny plameň.
- Nechajte krém na teple 5-6 minút, kým mierne nezhustne.
- Stiahnite z ohňa a pridajte rumovú arómu.
- Potom zapracujte mascarpone.
- Dobre premiešajte, kým nezískate homogénny krém.
- Krémom naplňte orechové škrupiny.
- Dobrú chuť!

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta