Ovocný chlebíček z 5 bielkov
24. 9. 2025
Skvelý nápad, ktorý vám ušetrí prácu a múčniku dodá chuť aj vôňu, je pridať do cesta perníkové korenie.
Ingrediencie:
- 120 g hladkej múky
- 60 g bieleho cukru
- 40 g tmavého cukru
- 100 ml mlieka
- 80 ml slnečnicového oleja
- 5 bielkov
- 5 žĺtkov
- 100 g kandizovaného ovocia
- 100 g hrozienok
- 1 PL perníkového korenia
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- 1 ČL citrónovej šťavy
- štipka soli
Postup:
- Kandizované ovocie a hrozienka posypte dvoma polievkovými lyžicami múky a premiešajte.
- V inej mise zmiešajte múku, prášok do pečiva, perníkové korenie a soľ.
- V samostatnej mise vyšľahajte žĺtky s tmavým cukrom a olejom.
- Potom pridajte mlieko a preosejte suché prísady.
- Jemne premiešajte, cesto by nemalo mať žiadne hrudky.
- Z piatich bielkov vyšľahajte sneh, do ktorého pridajte citrónovú šťavu.
- Počas šľahania postupne pridávajte biely cukor.
- Do cesta postupne a opatrne vmiešajte sneh.
- Potom pomaly pridajte ovocie.
- Cesto nalejte do vymastenej a vysypanej formy, v ktorej sa chystáte bielkový chlebíček piecť.
- Vložte do rúry predhriatej na 160 °C a pečte približne 50 minút.
- Potom znížte teplotu na 150 °C a pečte ďalších 10 – 15 minút.

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta