Pečivo so žĺtkovou polevou

24. 9. 2025

Žĺtky sa dajú skvele využiť nielen do cesta, ale aj do náplní, krémov či na polevy. A to je aj nasledujúci prípad.

Lahodná žĺtková poleva dodá cestu ten pravý šmrnc a navyše ju môžete dozdobiť podľa chuti.

Ingrediencie:

  • 300 g hladkej múky
  • 250 g práškového cukru
  • 130 g mletých vlašských orechov
  • 250 g masla
  • 4 žĺtky
  • 1 lyžica rumu
  • Šťava z jedného citróna
  • Marmeláda

Postup:

  1. Všetku hladkú múku zmiešajte so 100 g práškového cukru, 130 g mletých orechov a s maslom.
  2. Vypracujte cesto a dajte ho aspoň na 1 hodinu vychladiť do chladničky (ideálne je cez noc).
  3. Odležané cesto rozvaľkajte na necelých ½ centimetra a vykrajujte ľubovoľné tvary.
  4. Rúru predhrejte na 180 °C a na plechu s papierom na pečenie pečte 8 minút.
  5. Medzitým si pripravte žĺtkovú polevu. Žĺtky zmiešajte s dobre preosiatym práškovým cukrom a pridajte rum s citrónovou šťavou tak, aby poleva nebola príliš hustá alebo naopak riedka.
  6. Upečené pečivo nechajte vychladnúť, zlepte za pomoci ľubovoľnej marmelády a polejte polevou.
  7. Polevu môžete dozdobiť farebnou alebo čokoládovou posýpkou, kandizovaným ovocím či orieškami. Dajte stuhnúť na chladné miesto.

Žĺtkovú polevu môžete ďalej použiť napríklad na zjemnenie korenených koláčov.

Žĺtková poleva na zlepovanom pečivo
Zdroj: i.pinimg.com

S Vianocami sú okrem typických pokrmov a sladkostí spojené aj niektoré tradičné nápoje.
Inšpirujte sa našimi originálnymi receptami na vaječný koňak!

Autor článku Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe snehuliacik.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :) :)

Ďakujeme za hlasovanie!

4.3 / 5 (24 hlasy)

Podobné články


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *