Perníčky zo sadla

24. 9. 2025

Sadlové perníčky so sebou prinášajú nielen typickú vôňu, ale aj ducha slovenských tradícií. Receptov na ne existuje veľa a každý má nejakú vlastnú vychytávku.

V tomto prípade sa jedná o recept využívajúci sadlo, vďaka ktorému sú perníčky ihneď mäkké a nemusíte ich piecť s predstihom.

Ingrediencie:

  • 650 g hladkej múky
  • 250 g cukru múčka
  • 120 g sadla
  • 2 lyžice medu
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 lyžička perníkového korenia
  • štipka jedlej sódy (na špičku lyžičky)
  • 2 lyžice holandského kakaa
  • 5 vajec

Na polevu:

  • 1 bielok
  • 150 g práškového cukru
  • lyžička citrónovej šťavy
  • 1 lyžička zemiakového škrobu

Postup:

  1. Zmiešajte najskôr všetky sypké ingrediencie (múku, cukor, prášok do pečiva, korenie, jedlú sódu, kakao).
  2. Pridajte med, 4 celé vajíčka a sadlo (zmäknuté na izbovú teplotu).
  3. Vypracujte cesto a nechajte chvíľu odstáť.
  4. Potom z neho vyvaľkajte placku hrubú zhruba 0,5 cm a vykrajujte ľubovoľné tvary.
  5. Položte na plech vyložený papierom na pečenie. Potrite vajcom.
  6. Pečte na 180 °C zhruba 7 minút a ešte teplé perníčky potrite zvyšným rozmiešaným vajcom.
  7. Polevu pripravte vyšľahaním daných ingrediencií, ideálne elektrickým šľahačom. Ideálnu hustotu môžete upraviť množstvom citrónovej šťavy.
Vianočné perníčky so masťou
Zdroj: c.pxhere.com

S týmito sadlovými vianočnými cukrovinkami rozhodne neurobíte chybu, zaručene zmiznú veľmi rýchlo a pokojne sa stanú aj súčasťou vašich vianočných zvykov.

Autor článku Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe snehuliacik.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :) :)

Ďakujeme za hlasovanie!

4.8 / 5 (24 hlasy)

Podobné články


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *