Pistáciové guľôčky z pistáciovej múky

24. 9. 2025

Tieto cukrovinky sú nezvyčajné a ak chcete zaujať svoje okolie, určite s nimi nešliapnete vedľa.

Nebojte sa niečoho nového a upečte si originálne cukrovinky z pistácií!

Ingrediencie

  • 100 g mandľovej múky (ak nemáte mandľovú múku, postačí, keď namelete z mandlí prášok – nezabudnite ho ale preosiať)
  • 100 g pistáciovej múky (môžu byť tiež namleté pistácie)
  • 200 g cukru kryštál
  • ¼ lyžičky soli
  • 2 vaječné bielky
  • ½ lyžičky citrónovej šťavy
  • ½ lyžičky extraktu z pistácií
  • práškový cukor na ozdobenie

Postup

  • Predhrejte rúru na 76 °C.
  • Na plechy rozprestrite oba druhy múky a nechajte ich v rúre sušiť 30–45 minút. Odstránite tak prebytočnú vlhkosť, ktorá by v múke mohla byť. Sušienky potom lepšie držia tvar.
  • Múky vyberte a nechajte úplne vychladnúť. Medzi tým rozpáľte rúru na 180 °C.
  • Oba druhy múky zmiešajte a pridajte do nich cukor a soľ. Poriadne rozmiešajte.
  • Pomocou stojatého mixéra vyšľahajte bielky a citrónovú šťavu. Bielok by mal byť vyšľahaný tak, aby z misky nevytekal.
  • Rozšľahaný bielok a pistáciový extrakt pridajte k suchým ingredienciám a miešajte, kým nevytvoríte lepkavé cesto. Odporúčame hniesť rukami.
  • Poprášte si ruky práškovým cukrom a začnite z hotového cesta tvoriť malé guľôčky s priemerom asi 2,5 cm.
  • Guľôčky dávajte na plech vyložený papierom na pečenie v rozostupoch asi 3 cm. Pečte 30–35 minút, kým vrcholy cukroviniek nezačnú praskať. Ak začnú cukrovinky hnednúť a praskať skôr, vyberte ich, aby sa nespálili.
  • Ak máte radi chrumkavejšie cukrovinky, predĺžte dobu pečenia o 5 minút.
  • Po upečení vyberte pistáciové cukrovinky z rúry a nechajte vychladnúť. Môžete podávať.
  • Vo vzduchotesnej nádobe vydrží táto dobrota až 5 dní.
zdroj: oveandoliveoil.com

Autor článku Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe snehuliacik.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :) :)

Ďakujeme za hlasovanie!

4.8 / 5 (41 hlasy)

Podobné články


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *