Pistáciové stromčeky
24. 9. 2025
Nič nevypovedá o zime tak ako jedľa sťažnutá snehom, snáď okrem týchto chlebových trojuholníčkov s brusnicami a pistáciami.
Vyskúšajte nový recept a ohromte svoju rodinu a priateľov!
Ingrediencie
- 2 šálky lúpaných pistácií
- 1 šálka zmäknutého masla
- 3/4 šálky práškového cukru
- 1 lyžička vanilky
- 3/4 lyžičky mandľového extraktu
- 2 šálky hladkej múky
- 1 šálka sušených brusníc nasekaných
Postup
- V hrnci s vriacou vodou varte pistácie 1 minútu. Zlejte ich a prepláchnite pod studenou vodou. Pomocou utierky zotrite šupky. V kuchynskom robote rozmixujte orechy nahrubo a rozložte ich na pergamenový papier. Odložte bokom.
- V mise vyšľahajte maslo, práškový cukor, vanilku a mandľový extrakt do svetlej a nadýchanej peny. Vmiešajte múku, kým sa nespoja. Vmiešajte brusnice. Rozdeľte cesto na tretiny, z ktorých každú rozvaľkajte na 4 klátiky dlhé 11 cm. Zabaľte do fólie a nechajte v chladničke vychladnúť (asi 30 minút).
- Rukami opatrne vytvarujte každý zabalený klátik do trojuholníka. Rozbaľte ho a vtlačte do orechov, rovnomerne obaľte všetky strany a rohy. Dajte do chladničky, kým nestuhne, asi 15 minút.
- Pripraviť vopred: Po dobu 30 minút nechajte rozmraziť.
- Nakrájajte na plátky s hrúbkou 5 mm. Usporiadajte ich vo vzdialenosti 2,5 cm od seba na pergamenom vyložené plechy bez okrajov. Pečte na hornej a spodnej mriežke v rúre s teplotou 150 °C, v polovici pečenia plechy vymeňte a otočte, kým okraje nezozlátnu (18 až 20 minút). Nechajte vychladnúť na panviciach na mriežkach.
- Toto cesto sa prekvapivo ľahko tvaruje, ale pokiaľ sa vám nedarí dosiahnuť ostré rohy pomocou rúk, sploštite okraje búchaním kolíkov o pracovnú plochu.

Keď pistácie blanšírujete vo vriacej vode, ľahko z nich zložíte hnedú šupku. Mierne vlhké oriešky tiež zostanú v rúre dlhšie zelené, miesto aby sa opekli a zhnedli ešte pred úplným upečením sušienok.
Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta