Plnené košíčky vlašskými orechmi
24. 9. 2025
Tento recept na orechové košíčky s vlašskými orechmi, karamelom a čokoládou nejde nemilovať. Tieto mini tortičky sú bohaté na chuť a sladké ako med.
Čo budeme potrebovať
Na košíček
- 120 g masla
- 200 g múky
- 2 lyžice mletých vlašských orechov
- 1 vajce
- 2 lyžice cukru
- štipka soli
Na náplň
- 6 lyžíc cukru
- 120 g opražených vlašských orechov nakrájaných na malé kúsky
- 120 g masla
- 3 žĺtky zmiešané s 5 lyžicami cukru
Na polevu
- 50 g horkej čokolády
- 1 lyžička masla
- 1 lyžica hustej smotany
Postup
- Múku zmiešajte so soľou, cukrom a mletými vlašskými orechmi.
- Zapracujte do múky maslo, kým nevznikne mrvenička.
- Pridajte vajce a miešajte, kým cesto nie je homogénne.
- Cesto zabaľte a dajte do chladničky aspoň na 30 minút.
- Predhrejte rúru na 180 stupňov.
- Cesto rozvaľkajte do obdĺžnikového tvaru a vykrajujte malé kolieska, aby sa zmestili do formičiek na košíčky.
- Poprepichujte spodok košíčka vidličkou.
- Pečte 20-25 minút, kým nebudú ľahko zlaté.
- Zmiešajte žĺtky s cukrom.
- Zahrejte cukor, kým nezíska zlatohnedú farbu. Ihneď pridajte vlašské orechy a maslo a dobre premiešajte.
- Po rozpustení masla odstavte z platne a vmiešajte žĺtkovú zmes.
- Vráťte na platňu a neustále miešajte do zhustnutia.
- Odstráňte z platne a pokračujte v miešaní niekoľko minút a potom naplňte košíčky.
- Na prípravu čokoládovej polevy rozpustite čokoládu vo vodnom kúpeli, vmiešajte maslo a 1 polievkovú lyžicu hustej smotany, kým sa dobre nespojí.
- Ihneď prilejte karamelovú náplň s orechmi.

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta