Pohánkové rožteky s polevou z kakaového masla
24. 9. 2025
Tento recept je dôkazom toho, že vianočné pečivo môže byť jednoduché, vegánske, bez lepku a rafinovaného cukru, a zároveň neuveriteľne chutné. Luxusná poleva z kakaového masla a bieleho mandľového masla je potom len pomyselnou čerešničkou na torte.
Čo budete potrebovať
Na rožky:
- 100 g pohánkovej múky
- 50 g mletých mandlí
- 75 g mandľového masla
- 1 lyžica ľanových semienok + 2 lyžice vody
- 40 ml javorového sirupu
- ½ lyžičky mletej vanilky
- ¼ lyžičky prášku do pečiva
- 1 lyžica kakaa
Na polevu:
- 50 g kakaového masla
- 40 g bieleho mandľového masla
- 1 lyžica javorového sirupu (prípadne xylitolu, ak chcete mať polevu naozaj bielu)
Postup
- Na polevu si rozpustite kakaové maslo nad vriacou vodou.
- Nechajte trochu vychladnúť, potom metličkou primiešajte mandľové maslo a javorový sirup alebo xylitol.
- Zmes nalejte na plech vyložený papierom na pečenie a nechajte vychladnúť.
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Zmiešajte ľanové semienka s vodou a nechajte 10 minút odležať.
- Všetky ingrediencie spolu so zahustenou ľanovou zmesou dajte do mixovacej nádoby a rozmixujte pomocou ručného mixéra alebo kuchynského robota.
- Cesto rýchlo prehneťte rukami.
- Odoberte asi lyžicu cesta, vyvaľkajte ho do tvaru klobásy a vytvarujte malý polmesiačik.
- Opakujte so zvyškom cesta a malé polmesiačiky pokladajte na plech vyložený papierom na pečenie.
- Rožky pečte asi 12 minút a potom ich vyberte vychladnúť.
- Čokoládovú polevu znovu rozpustite nad vriacou vodou.
- Nechajte trochu vychladnúť a potom ju lyžičkou nanášajte na rožky.
- Nechajte čokoládu zaschnúť a potom už len užívajte!

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta