Praclíky z domácej pekárne

24. 9. 2025

Ak patríte k tým, ktorí skutočne nemajú radi zdĺhavé zarábanie cesta a všeobecne nekonečný čas strávený v kuchyni, prinášame recept práve pre vás. Pekáreň totiž v tomto prípade odvedie všetku prácu za vás! Poďme sa teraz pustiť do receptu na domáce slané praclíky.

Ingrediencie

  • 500 g hladkej múky
  • 25 g čerstvého droždia
  • 25 g cukru krupica
  • 125 g rozpusteného masla
  • štipka soli (asi 8 g)
  • 1 vajce
  • 1 ČL cukru krupica
  • hrubozrnná soľ, rasca alebo mak na posypanie
  • 250 ml vody

Postup práce:

  • Všetky suroviny vložte do pekárne, najskôr cukor, potom droždie, vody iba 150 ml.
  • Zapnite pekáreň na program základné cesto.
  • Cesto musí dvojnásobne zväčšiť objem.
  • Vykysnuté cesto rozdeľte zhruba na dvadsať až dvadsaťpäť dielov.
  • Z každého dielika vyvaľkajte valček a vytvorte tvar praclíka.
  • Rúru predhrejte na 200 °C.
  • Plech vyložte papierom na pečenie.
  • Naskladajte naň pripravené praclíky.
  • Nechajte ešte 15 minút nakysnúť.
  • Potom zmiešajte zvyšnú vodu s cukrom.
  • Potrite zmesou všetky praclíky.
  • Posypte podľa chute zrniečkami, hrubozrnnou soľou, makom alebo prípadne rascou.
  • Pečte dozlatista 15-20 minút.
Praclíky z domácej pekárne posypané soľou.
zdroj: pixabay.com

Autor článku Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe snehuliacik.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :) :)

Ďakujeme za hlasovanie!

4.5 / 5 (23 hlasy)

Podobné články


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *