Ražné jamkové koláčiky
24. 9. 2025
Tieto koláčiky z mandľovej a ražnej múky sú skvele zemité a sladký ovocný džem ich perfektne dopĺňa. Pripravte si ich tento rok aj vy!
Čo budete potrebovať
- 100 g výražkovej ražnej múky
- 100 g hladkej múky
- 95 g mandľovej múky
- ½ lyžičky soli
- 230 g masla, studeného a nakrájaného na kocky
- 100 g kryštálového kryštálového cukru
- 100 g trstinového cukru
- 1 veľký vaječný žĺtok, izbové teploty
- ½ lyžičky vanilkového extraktu
- ¼ lyžičky mandľového extraktu
- 75 g kryštálového cukru na potiahnutie sušienok (voliteľne)
- ⅓-1/2 šálky malinového džemu (prípadne akéhokoľvek džemu podľa vašej voľby)
Postup
- V mise prešľahajte múku a soľ.
- Plech vyložte papierom na pečenie. )
- Vložte studené nakrájané maslo do stolného mixéra s lopatkovým nástavcom a šľahajte pri nízkej strednej rýchlosti do hladka.
- Do hladkého masla zašľahávajte cukor najskôr na strednej rýchlosti a postupne pridajte na stredne vysokú.
- Šľahajte do hladka, asi 1 minútu.
- Na nízkej rýchlosti zašľahajte žĺtok a extrakty.
- Pri najnižšej rýchlosti pridajte štvrtinu suchých ingrediencií k mokrým.
- Keď sa cesto spojí, pridajte ďalšiu štvrtinu.
- Podľa potreby oškrabte dno a boky misy a opäť pridajte ďalšiu štvrtinu a to isté opakujte aj s poslednou štvrtinou.
- Z cesta tvarujte guličky, ktoré pokladajte na plech.
- Korkom od vína alebo palcom zatlačte do stredu guličky dole, aby ste vytvorili jamku.
- Dávajte pozor, aby ste nezatlačili až na dno (ideálne asi do polovice).
- Opakujte so všetkými guličkami.
- Cukrovie dajte na 15-20 minút do mrazničky alebo na 30-45 minút do chladničky.
- Predhrejte si rúru na 175 stupňov Celzia.
- Väčší plech vyložte papierom na pečenie.
- Kryštálový cukor nasypte na tanier.
- Pokiaľ váš džem nejde dobre naberať, odmerajte ho do inej misky a ohrievajte ho v mikrovlnnej rúre 10-15 sekúnd.
- Vyberte cukroví z mrazničky alebo chladničky.
- Ponorte vršky a strany cukroviniek do cukru a pokladajte ho na plech vo vzdialenosti 5 cm od seba.
- Lyžičkou nanášajte džem do jamiek v cukrovinkách.
- Zvyšok cukroviniek dajte do chladničky, zatiaľ čo sa pečie prvá várka.
- Opakujte, kým neupečiete všetko pečivo.
- Cukroví pečte po jednom plechu vo vyhriatej rúre 12–16 minút.
- Keď okraje začnú hnednúť, máte hotovo.
- Vyberte pečivo z rúry a nechajte ho odpočinúť 3–4 minúty na horúcom plechu umiestnenom na mriežke.
- Opatrne presuňte pečivo z plechu na chladiacu mriežku, aby vychladlo na izbovú teplotu.
- Voliteľne poprášte práškovým cukrom.

Máme pre vás aj ďalšie najlepšie recepty na vianočné pečivo s jamkami , ktoré vám každý pochváli. Inšpirujte sa!
Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta