Recept na pravé švédske babičkine zázvorky
24. 9. 2025
V úlohe je opäť nenahraditeľná vôňa a chuť kardamómu. Toto zázvorové pečivo je tradičnou vianočnou pochúťkou škandinávskych obyvateľov. Má mierne pikantnú chuť a chrumkavú štruktúru.
Ingrediencie:
- 300 g masla
- 1 a ½ dl cukrového sirupu
- 4 dl cukru
- 2 lyžičky škorice
- 2 lyžičky zázvoru
- 2 lyžičky kardamómu
- 1 lyžička klinčeka
- 2 lyžičky sódy
- 3 vajcia
- 13 dl hladkej múky
Postup:
- Do hrnca si dajte maslo, cukor a korenie. Chvíľku povarte na miernom ohni.
- Do vychladnutej zmesi, ktorú ste si povarili, zašľahajte vajcia.
- Primiešajte sódu zmiešanú s trochou múky, potom prisypávajte zvyšok múky a hneťte.
- Hotové cesto dajte na 3 hodiny do chladničky schladiť.
- Pred vaľkaním si ho nechajte chvíľku pri izbovej teplote zmäknúť.
- Vyvaľkajte na plát cca 3 mm hrubý. Vykrajujte formičkami podľa svojho gusta.
- Dajte piecť na 200 °C na dobu 8–10 minút.

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta