Ruličky z domáceho lístkového cesta a pudingu

24. 9. 2025

Lahodné trubičky sú plnené krémom s pomarančovým korením a navrchu ozdobené čokoládou. Alebo môžete použiť aj iné polevy na cukroví, aké sú tie najlepšie sa dozviete na našom webe.

Čo budeme potrebovať

Na trubičky

  • 100 g hladkej múky
  • 100 g polohrubej múky
  • štipka soli
  • 35 g masla (chladeného, nakrájaného na malé kocky)
  • 80 g masla (mrazeného a nastrúhaného)
  • 1 vajce
  • práškový cukor

Na náplň

  • 150 ml plnotučného mlieka
  • 35 g práškového cukru
  • 2 žĺtky
  • 15 g kukuričnej múky
  • 15 g masla
  • 100 ml smotany
  • kôra z 1 pomaranča
  • 2 lyžice kandizovaného zázvoru (veľmi jemne nasekané)
  • 100 g horkej čokolády na ozdobu

Postup

  • Zmiešajte múky a soľ.
  • Končekmi prstov votrite na kocky nakrájané vychladené maslo, kým zmes nebude pripomínať jemnú strúhanku.
  • Pridajte len toľko vody – asi 4 alebo 5 polievkových lyžíc – aby sa ingrediencie spojili a vytvorilo sa cesto.
  • Cesto rozvaľkajte na dlhý obdĺžnik. Na spodné dve tretiny cesta rozotrite polovicu zmrznutého masla.
  • Sklopte hornú tretinu cesta (tak, aby pokrývala polovicu zmrznutého masla) a priklopte spodnú tretinu. Otočte cesto o 90 stupňov.
  • Cesto opäť vyvaľkajte na obdĺžnik, spodné dve tretiny potrite zvyšným maslom a preložte ako predtým. Cesto zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte 20 minút chladiť.
  • Na náplň nalejte mlieko do hrnca, priveďte do varu, potom stiahnite z platne.
  • Vyšľahajte cukor, žĺtky a kukuričnú múku.
  • Za stáleho šľahania nalejte trochu horúceho mlieka do vaječnej zmesi.
  • Všľahajte zvyšok horúceho mlieka, kým sa dobre nespoja do pudingu, a potom zmes vráťte do hrnca.
  • Na miernej teplote za stáleho miešania varte puding, kým nezhustne a nedôjde k varu.
  • Vmiešajte maslo, kým sa nerozpustí a dôkladne sa spojí.
  • Zakryte puding potravinárskou fóliou a potom ochlaďte, kým nestuhne.
  • Predhrejte rúru na 180 °C.
  • Vychladnuté cesto rozvaľkajte a nakrájajte na 6 dlhých prúžkov, každý so šírkou 2 cm.
  • Začnite na špicatom konci formičky na trubičky a rolujte tak, aby sa cesto ľahko prekrývalo.
  • Všetky trubičky potrite rozšľahaným vajcom a posypte práškovým cukrom.
  • Ruličky pečte v rúre 15–20 minút.
  • Na dokončenie náplne vyšľahajte smotanu.
  • Stuhnutý puding vyšľahajte, aby mierne povolil, potom pridajte šľahačku, pomarančovú kôru a nasekaný zázvor.
  • Na ozdobu rozpustite čokoládu a potom do nej ponorte široký koniec každej trubičky.
  • Potom chlaďte 10 minút v mrazničke, kým čokoláda nestuhne.
  • Nakoniec trubičky z lístkového cesta pomocou cukrárskeho vrecka naplňte domácim pudingom.
Pohárik naplnený dvoma trubičkami s krémom a čokoládou.
Zdroj. de-zoetekauw.nl

Autor článku Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe snehuliacik.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :) :)

Ďakujeme za hlasovanie!

4.5 / 5 (43 hlasy)

Podobné články


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *