Šatôčky zo šľahačkového cesta
24. 9. 2025
Ak milujete ľahké a rýchle recepty, tento recept je ako stvorený pre vás!
Cesto netreba vaľkať ani hniesť. Varí sa v hrnci a je hotové počas chvíľky.
Výhodou receptu je, že si cesto môžete pripraviť vopred a uložiť ho do chladničky alebo ho zmraziť.
Zmraziť môžete aj hotové pečivo a podávať ho ako zaujímavosť.
Ingrediencie
Cesto:
- 200 ml vody
- štipka soli
- 8 g sušeného plnotučného mlieka
- 90 g nesoleného masla v izbovej teplote
- 110 g múky
- 3 veľké vajcia
Krém
- 375 ml plnotučného mlieka
- 75 g cukru
- 30 g kukuričného škrobu
- 2 veľké žĺtky
- 1/2 vanilkového struku alebo 1 lyžička vanilkového extraktu
- 150 ml smotany na šľahanie (v chladenom stave)
- práškový cukor na záverečné posypanie
Postup
Cesto
- V stredne veľkom hrnci zmiešajte vodu, soľ, sušené mlieko a maslo a varte na miernom ohni.
- Pridajte naraz všetku múku.
- Miešajte drevenou lyžicou, kým sa dobre nespojí a nevytvorí sa guľa cesta. Pokračujte vo varení po dobu 2 až 4 minút, kým sa cesto neodlepí od stien hrnca. Všimnite si tiež, že sa časť cesta prilepí na dno hrnca a vytvorí tenký film – to je normálne.
- Uvarené cesto preložte do veľkej misy a nechajte ho trochu vychladnúť (musí byť len natoľko chladné, aby sa pri pridávaní vajec nerozvarilo). Medzitým predhrejte rúru na 205 °C a pripravte si plech vyložený papierom na pečenie.
- Do cesta pridávajte po jednom vajci a po každom pridaní dobre premiešajte. Po pridaní všetkých vajec získate cesto s konzistenciou, ktorá sa dá vytvarovať do trubičiek.
- Pripravte si zdobiace vrecko s veľkou guľatou špičkou a naplňte ho cestom.
- Povrch plechu, vyloženého pergamenom, postriekajte alebo pokropte trochou vody. Držte vrecko vo vzpriamenej polohe, v uhle 90 stupňov voči povrchu, a vytvárajte malé kopčeky cesta s priemerom asi 2 cm, medzi ktorými nechajte ďalší 2 cm odstup. Navlhčeným prstom jemne zatlačte špicaté konce na vrcholkoch každého z nich.
- Pečte 20 minút. Počas tejto doby rúru neotvárajte. Po 20 minútach by mali byť venčeky nafúknuté a na povrchu ľahko zhnednuté (ak nie, nechajte ich piecť ešte niekoľko minút – v závislosti na vašej rúre môže byť tiež nutné plech otočiť, aby všetky venčeky mali rovnakú farbu). Potom znížte teplotu rúry na 190 °C a otvorte dvierka rúry. Pokračujte v pečení po dobu 10 minút s otvorenými dvierkami rúry, čo pomôže ich vysušeniu.
- Venčeky preneste na chladiacu mriežku. Akonáhle vychladnú natoľko, aby sa s nimi dalo manipulovať, urobte drevenou špajdľou alebo iným ostrým predmetom na dne každej šatôčky malý otvor a nechajte vychladnúť.
Krém
- V stredne veľkom hrnci zmiešajte 280 ml mlieka s vyškriabanými semienkami z vanilkového struku (alebo pridajte vanilkový extrakt). Zahrievajte na miernom až stredne miernom ohni. Medzitým v stredne veľkej mise zmiešajte cukor a kukuričný škrob. Potom pridajte zvyšných 95 ml mlieka a žĺtky. Šľahajte, kým sa dobre nespoja a nezostanú žiadne hrudky.
- Keď mlieko začne vrieť, prilejte približne jeho polovicu do žĺtkovej zmesi a pritom ju šľahajte. Potom celú túto zmes vlejte späť do hrnca. Hrniec postavte späť na sporák na strednú teplotu. Zmes stále šľahajte, kým nezhustne a nezačne bublať. Odstavte z ohňa.
- Krém ihneď prelejte do misy stojanového mixéra. Zapnite prístroj a nechajte šľahať cukrársky krém, kým úplne nevychladne. Preložte ho do veľkej misy a prikryte plastovou fóliou, pričom dbajte na to, aby sa fólia dotýkala povrchu cukrárskeho krému, aby sa na ňom nevytvorila „koža“. Odstavte.
- V čistej mise šľahajte studenú smotanu na šľahanie pri stredne vysokých otáčkach, kým sa nevytvoria tuhé špičky.
- Pečivový krém dôkladne premiešajte a potom do neho vmiešajte asi 1/3 šľahačky. Potom zmes vmiešajte späť do zvyšku šľahačky. Miešajte, kým sa dobre nespoja.
- Krém vložte do zdobiaceho vrecka opatreného špičkou na plnenie.
- Vložte špičku zdobiaceho vrecka do otvoru na dne šatôčky. Vtlačte doň krém. Pri plnení budete cítiť určitý odpor (určite spoznáte, že máte prestať tlačiť, akonáhle začne z otvoru vytekať trochu náplne – pokiaľ sa tak stane, stačí prebytok zotrieť).
- Hotové pečivo, ak chcete, posypte práškovým cukrom.

Rožteky na Vianoce jednoznačne patria. Vyskúšajte náš recept na vianočné mrkvové rožky a urobte ich tento rok trochu inak!
Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta