Silvestrovské klobásové jednohubky
24. 9. 2025
Vyskúšajte zapekané jednohubky s klobásou posypané syrom. Iste sa stanú obľúbeným silvestrovským receptom a nabudúce ich budete chystať z dvojitej dávky.
Ingrediencie na cesto:
- 500 g polohrubej múky
- 21 g droždia
- ¼ balíčka prášku do pečiva
- 150 ml vlažnej vody
- 125 ml mlieka
- 75 ml oleja
- ½ lyžice soli
- 1 lyžička kryštálového cukru
Ingrediencie pre náplň a zdobenie:
- klobása
- tvrdý syr
- kečup
- oregano
- žĺtok na potretie cesta
Ako postupovať pri príprave jednohubiek?
- Pripravte si z ingrediencií na cesto klasické kysnuté cesto. V troche teplého mlieka rozpustite cukor a droždie. Nechajte cca 10 minút odstáť.
- Vzniknutý kvások pridajte do zvyšných ingrediencií a vypracujte hladké cesto. To nechajte kysnúť na teplom mieste zhruba 45 minút.
- Z cesta vyvaľkajte plát s hrúbkou 1 cm a okrúhlym vykrajovačom vytvárajte kolieska.
- Hotové kolieska pokladajte na plech vyložený papierom na pečenie.
- Do každého kolieska urobte jamku. Ideálna je druhá strana varešky, aby ste si koliesko neprepichli.
- Do jamky dajte trochu kečupu, posypte oreganom a položte koliesko klobásy.
- Potrite rozšľahaným žĺtkom a dajte piecť do vopred vyhriatej rúry na 200 °C.
- Tesne pred koncom pečenia posypte strúhaným syrom a ešte chvíľku dopečte.

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta