Slaný karamel
24. 9. 2025
Neobvyklou vianočnou dobrotou môže byť pečivo so slaným karamelom.
Pripravte si slaný karamel, ktorý chutí zaujímavo a jeho príprava vám zaberie len chvíľočku.
Ingrediencie
- 1 šálka cukru kryštál
- ½ šálky vody
- ¼ šálky nesoleného masla
- ½ šálky plnotučnej smotany na šľahanie
- ½ lyžice vanilkového extraktu
- ½ alebo 1 lyžička soli (záleží na vašej chuti)
Postup
- Napriek tomu, že sa snažíme dosiahnuť slaný karamel, je nutné najskôr vytvoriť karamel z cukru.
- V stredne veľkej panvici zmiešajte cukor a vodu. Všetko varte na miernom plameni, kým sa cukor úplne nerozpustí. Potrvá to asi 3-5 minút.
- Do panvice pridajte maslo a nechajte ho rozpustiť.
- Zmes zahrejte a nechajte variť, kým zmes zlatej farby nezmení svoju farbu na medenú. Trvá to asi 10 – 15 minút. Niekedy aj trošku dlhšie.
- Zmes nemiešajte, aby nedošlo ku kryštalizácii. V prípade potreby môžete panvicu občas nakloniť zo strany na stranu, aby došlo k rovnomernému prevareniu.
- Následne dajte panvicu bokom a pomaly do zmesi vmiešajte šľahačku.
- Pridajte vanilkový extrakt a pol lyžičky soli. Aby ste dosiahli požadovanú slanosť, môžete pridať soľ podľa svojho uváženia.
- Hotový karamel nechajte vychladnúť. Zo začiatku bude tekutý, ale bude hustnúť tým, ako bude chladnúť.
- Takto pripravený karamel môžete v chladničke skladovať až dva týždne.
Upozornenie: Karamel pri varení trochu pobubláva a je veľmi horúci, preto s ním pracujte veľmi opatrne, aby ste sa nepopálili!

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta