Slaný karamel

24. 9. 2025

Neobvyklou vianočnou dobrotou môže byť pečivo so slaným karamelom.

Pripravte si slaný karamel, ktorý chutí zaujímavo a jeho príprava vám zaberie len chvíľočku.

Ingrediencie

  • 1 šálka cukru kryštál
  • ½ šálky vody
  • ¼ šálky nesoleného masla
  • ½ šálky plnotučnej smotany na šľahanie
  • ½ lyžice vanilkového extraktu
  • ½ alebo 1 lyžička soli (záleží na vašej chuti)

Postup

  • Napriek tomu, že sa snažíme dosiahnuť slaný karamel, je nutné najskôr vytvoriť karamel z cukru.
  • V stredne veľkej panvici zmiešajte cukor a vodu. Všetko varte na miernom plameni, kým sa cukor úplne nerozpustí. Potrvá to asi 3-5 minút.
  • Do panvice pridajte maslo a nechajte ho rozpustiť.
  • Zmes zahrejte a nechajte variť, kým zmes zlatej farby nezmení svoju farbu na medenú. Trvá to asi 10 – 15 minút. Niekedy aj trošku dlhšie.
  • Zmes nemiešajte, aby nedošlo ku kryštalizácii. V prípade potreby môžete panvicu občas nakloniť zo strany na stranu, aby došlo k rovnomernému prevareniu.
  • Následne dajte panvicu bokom a pomaly do zmesi vmiešajte šľahačku.
  • Pridajte vanilkový extrakt a pol lyžičky soli. Aby ste dosiahli požadovanú slanosť, môžete pridať soľ podľa svojho uváženia.
  • Hotový karamel nechajte vychladnúť. Zo začiatku bude tekutý, ale bude hustnúť tým, ako bude chladnúť.
  • Takto pripravený karamel môžete v chladničke skladovať až dva týždne.

Upozornenie: Karamel pri varení trochu pobubláva a je veľmi horúci, preto s ním pracujte veľmi opatrne, aby ste sa nepopálili!

Slaný karamel do torty alebo do karamelového vianočného pečiva v pohári.
zdroj: lifeloveandsugar.com

Autor článku Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe snehuliacik.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :) :)

Ďakujeme za hlasovanie!

4.4 / 5 (14 hlasy)

Podobné články


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *