Staroslovenské zázvorky
24. 9. 2025
Veľmi lahodné zabudnuté vianočné cukrovinky so zázvorovou príchuťou. Mali by sa piecť podobne ako perníčky niekoľko týždňov pred Vianocami, aby stačili zmäknúť.
Ingrediencie:
- 500 g hladkej múky
- 400 g práškového cukru
- 4 vajcia
- 3 čajové lyžičky strúhaného čerstvého zázvoru
- 1 čajová lyžička čerstvej citrónovej šťavy
- 1 vrecúško prášku do pečiva
Postup:
- Do väčšej misy vložte všetky ingrediencie, teda múku, cukor, vajcia, zázvor, citrónovú šťavu a prášok do pečiva.
- Dôkladne premiešajte a zapracujte do podoby jednoliateho hladkého cesta, najlepšie pomocou kuchynského robota.
- Vzniknuté cesto rozvaľkajte na hrúbku približne 3 mm.
- Pomocou vykrajovačov vykrájajte z cesta rôzne tvary zázvoriek.
- Preneste na plech vyložený papierom na pečenie a vložte na niekoľko hodín alebo aj cez noc do chladu.
- Predhrejte si rúru na 220 °C a pečte do ružova približne 6-8 minút.
- Po vybratí z rúry nechajte vychladnúť a následne uložte do vzduchotesnej nádoby a do chladu.
Podľa vašich preferencií môžete zázvorové cukrovinky niekoľko dní pred Štedrým dňom ozdobiť napríklad citrónovou polevou.

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta