Štedrovečerný kapor na čierno
24. 9. 2025
Čo si prestavíme pod pojmom vianočný kapor? Recept na kapra na čierno? Áno. Môže byť!
Suroviny:
- 1,5 kg čerstvého kapra
- 750 ml vody
- Koreňová zelenina (mrkva, zeler, petržlen)
- 1 väčšia cibuľa
- 2 lyžice octu
- 250 ml čierneho piva (kto nemá rád, môže dať červené víno)
- Soľ podľa chuti
- 60 g nastrúhaného perníka (kúpite bežne v obchode)
- 2 lyžice ríbezľovej marmelády
- Šťava z 1 citróna
- 1/2 lyžičky citrónovej kôry
- Cukor podľa chuti
- 40 g mandlí
- 10 sušených sliviek
- 50 – 60 g hrozienok
- 60 – 70 g masla
Postup varenia:
- Začnite tým, že kapra vypláchnete octom a spolu so zachytenou krvou ho nalejete do hrnca, prilejte vodu, prihoďte pokrájanú zeleninu s cibuľou a nechajte povariť.
- Vznikne vývar, ktorý precedíte do iného hrnca a dáte znova na platňu. Privediete do varu, vložíte kapra, ktorého si ešte predtým rozdelíte na porcie a osolíte.
- Nechajte na miernom ohni povariť zhruba 15 minút.
- Po uplynutí tejto doby kapra opatrne vyberte, do vývaru nalejte pivo (alebo víno), prisypte nastrúhaný perník, marmeládu, citrónovú kôru aj šťavu, trochu cukru a soľ.
- Pokrájajte mandle, slivky aj hrozienka a vhoďte do vývaru. Nakoniec pridajte aj maslo, zamiešajte, nechajte minútku povariť a vložte späť odloženého kapra. Ešte chvíľku povarte a máte hotovo.
- Takto pripraveného kapra nechajte odležať v chlade zhruba jeden až dva dni, až potom podávajte v teplej podobe s knedľou alebo za studena s domácou vianočkou.

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta