Štedrovečerný kapor na čierno

24. 9. 2025

Čo si prestavíme pod pojmom vianočný kapor? Recept na kapra na čierno? Áno. Môže byť!

Suroviny:

  • 1,5 kg čerstvého kapra
  • 750 ml vody
  • Koreňová zelenina (mrkva, zeler, petržlen)
  • 1 väčšia cibuľa
  • 2 lyžice octu
  • 250 ml čierneho piva (kto nemá rád, môže dať červené víno)
  • Soľ podľa chuti
  • 60 g nastrúhaného perníka (kúpite bežne v obchode)
  • 2 lyžice ríbezľovej marmelády
  • Šťava z 1 citróna
  • 1/2 lyžičky citrónovej kôry
  • Cukor podľa chuti
  • 40 g mandlí
  • 10 sušených sliviek
  • 50 – 60 g hrozienok
  • 60 – 70 g masla

Postup varenia:

  • Začnite tým, že kapra vypláchnete octom a spolu so zachytenou krvou ho nalejete do hrnca, prilejte vodu, prihoďte pokrájanú zeleninu s cibuľou a nechajte povariť.
  • Vznikne vývar, ktorý precedíte do iného hrnca a dáte znova na platňu. Privediete do varu, vložíte kapra, ktorého si ešte predtým rozdelíte na porcie a osolíte.
  • Nechajte na miernom ohni povariť zhruba 15 minút.
  • Po uplynutí tejto doby kapra opatrne vyberte, do vývaru nalejte pivo (alebo víno), prisypte nastrúhaný perník, marmeládu, citrónovú kôru aj šťavu, trochu cukru a soľ.
  • Pokrájajte mandle, slivky aj hrozienka a vhoďte do vývaru. Nakoniec pridajte aj maslo, zamiešajte, nechajte minútku povariť a vložte späť odloženého kapra. Ešte chvíľku povarte a máte hotovo.
  • Takto pripraveného kapra nechajte odležať v chlade zhruba jeden až dva dni, až potom podávajte v teplej podobe s knedľou alebo za studena s domácou vianočkou.
Zdroj: Ceskyrozhlas

Autor článku Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe snehuliacik.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :) :)

Ďakujeme za hlasovanie!

4.5 / 5 (33 hlasy)

Podobné články


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *