Strojčekové vianočné škvarkové pečivo našich babičiek

24. 9. 2025

Tento recept robili už naše babičky, a preto je taký skvelý!

Nebojte, budete potrebovať iba strojček na mäso, žiadne iné vymoženosti.

Ingrediencie

  • 2 šálky škvarkov
  • 1 šálka hnedého cukru
  • 1 šálka bieleho cukru
  • 2 vajcia
  • 1 lyžička vanilky
  • ½ šálky mlieka
  • 4 šálky múky
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • 1 lyžička jedlej sódy
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžička mletého muškátového orieška
  • 1 lyžička klinčeka
  • 1 lyžička škorice
  • 1 šálka hrozienok
  • 1 šálka orechov (podľa vášho výberu)

Postup

  • Predhrejte si rúru na 180 °C.
  • V mlynčeku na mäso pomeľte škvarky. Ak nemáte strojček, škvarky rozsekajte na čo najmenšie kúsky nožom.
  • Do misky vložte pomleté škvarky a pridajte oba cukry. Zmes bude zatiaľ trochu drobivá.
  • Do misky pridajte vajcia, vanilku a mlieko.
  • V druhej miske zmiešajte múku, prášok do pečiva, sódu, škoricu, klinčeky, muškátový oriešok a soľ. Zmes dobre premiešajte a dajte ju do prvej misy ku škvarkom.
  • Nakoniec pridajte orechy a hrozienka (ak ich v zmesi chcete). Všetko poriadne premiešajte.
  • Pomocou rúk vytvarujte malé guličky, z ktorých pohodlne vytvoríte placky. Ich priemer by mal byť asi 6,5 cm.
  • Placky umiestnite na plech vyložený papierom na pečenie a ponechajte medzi nimi aspoň 2 cm rozostup, aby sa pri pečení jednotlivé kúsky pečiva nespojili dohromady.
  • Pečte v rúre asi 7 minút, potom pečivo otočte a pečte ďalších 5 minút do doby, než začnú byť placky na dotyk pevné.
  • Po upečení nechajte vychladnúť a podávajte.
  • Ak chcete, môžete pečivo nakoniec posypať práškovým cukrom.

Strojkové pečivo so škvarkami v tvare sušienok.
zdroj: cannedpeachesproject.com

Autor článku Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe snehuliacik.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :) :)

Ďakujeme za hlasovanie!

4.6 / 5 (25 hlasy)

Podobné články


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *