Svätomartinské rožky zo šľahačky
24. 9. 2025
Ak túžite po ľahkej verzii martinských rožkov, stačí pridať do cesta šľahačku. Ako si môžete všimnúť, v samotnom ceste nie je cukor, ten je až súčasťou náplne.
Ingrediencie:
- 400 g hladkej múky
- 250 g masla
- 250 ml smotany na šľahanie
- štipka soli
Orechová náplň
- 200 g mletých vlašských orechov
- 120 g cukru múčka
- 1 bielok
- 1 PL rumu
- škorica
Postup:
- V mise zmiešajte múku, maslo, šľahačku a štipku soli.
- Ručne alebo s pomocou kuchynského robota následne vypracujte do podoby hladkého cesta.
- Cesto zabaľte do potravinovej fólie a dajte aspoň na hodinu odležať do chladničky.
- V medziobdobí si pripravte orechovú náplň.
- V mise dôkladne premiešajte mleté orechy a práškový cukor, potom pridajte bielok, rum a štipku škorice.
- Následne vyberte cesto z chladničky a rozdeľte ho na 5-6 rovnako veľkých častí.
- Z cesta vyvaľkajte kruh s priemerom približne 15-16 cm a hrúbkou 3-4 mm.
- Pomocou noža rozdeľte kruh na šesť rovnako veľkých výsečí.
- Do každej výseče, smerom k dlhšej strane, vložte lyžičku orechovej náplne.
- Výseč zrolujte od dlhšej strany do stredu a potom zľahka zahnite, aby vznikol typický tvar rožka.
- Svätomartinské rožky pokladajte na plech vyložený papierom na pečenie.
- Pečte v rúre predhriatej na 180 °C približne 20-25 minút dozlatista.
- Ešte teplé rožteky môžete potrieť maslom s trochou rumu a posypať práškovým cukrom.

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta