Sviatočná polievka z hrachu s restovanou cibuľkou

24. 9. 2025

Máte radi vyprážanú cibuľku? Skúste ju použiť ako netradičnú ozdobu tohto lahodného variantu polievky zo žltého hrachu.

Ingrediencie

  • 1 a 1/4 šálky sušeného žltého deleného hrášku
  • 5 a 1/2 šálky kuracieho vývaru
  • 200 g schwarzwaldskej šunky, nakrájanej na malé kocky
  • 1 cibuľa
  • 1 mrkva
  • 1 stopkový zeler
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 čajová lyžička citrónovej šťavy
  • 1/2 čajovej lyžičky sušenej majoránky
  • 1 PL olivového oleja
  • 1 PL masla
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 1 PL čerstvej petržlenovej vňate na ozdobu

Chrumkavá cibuľka:

  • 1/2 cibule
  • 1/4 šálky múky
  • 1/4 čajovej lyžičky čierneho korenia
  • 1/4 čajovej lyžičky soli
  • 1/4 čajovej lyžičky papriky
  • olej
  • 1 PL čerstvej petržlenovej vňate na ozdobu

Postup

  1. Preberte hrášok a dôkladne ho prepláchnite studenou vodou, prípadne ho môžete cez noc tiež namočiť.
  2. Vo veľkom hrnci rozpustite maslo a olej.
  3. Pridajte na kocky nakrájanú šunku, premiešajte a nechajte niekoľko minút restovať.
  4. Akonáhle je šunka opečená, pridajte na kocky nakrájanú cibuľu, mrkvu a zeler a nechajte zmes niekoľko minút restovať, kým zelenina trochu nezmäkne.
  5. Pridajte majoránku, čierne korenie, štipku soli a prelisovaný cesnak.
  6. Za dôkladného miešania pridajte žltý hrášok, aby sa vmiešal do zmesi šunky a zeleniny.
  7. Prilejte kurací vývar a nechajte ho prejsť varom.
  8. Akonáhle sa všetko začne variť, znížte teplotu, priklopte hrniec pokrievkou a varte asi hodinu, kým sa hrášok nezačne rozpadať a vianočná hrachová polievka nezhustne.
  9. Zatiaľ čo sa polievka varí, pripravte restovanú cibuľku.
  10. Do malej misky dajte múku, čierne korenie, soľ, papriku a premiešajte.
  11. Na panvici zahrejte olej.
  12. Do stredne veľkej misy dajte cibuľu nakrájanú na plátky a štipku soli.
  13. Plátky cibule posypte múčnou zmesou a dobre premiešajte, aby sa obalili.
  14. Akonáhle je olej rozpálený, pridajte po častiach obalenú cibuľu a restujte, kým nebude zlatohnedá a chrumkavá.
  15. Cibuľku vyberte z oleja, dajte ju na papierovú utierku, aby sa osušila, a ešte teplú ju posypte štipkou soli a nasekanou petržlenovou vňaťou.
  16. Premiešajte a dajte bokom, aby ste ju mohli použiť ako ozdobu do polievky.
  17. Keď je všetok hrášok pekne rozpadnutý, vypnite oheň a nechajte polievku asi 15-20 minút odstáť.
  18. Potom vmiešajte citrónovú šťavu a čerstvú petržlenovú vňať.

Túto vianočnú polievku s hráškom podávajte ozdobenú chrumkavou vyprážanou cibuľkou.

zdroj: hecozyapron.com

Autor článku Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe snehuliacik.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :) :)

Ďakujeme za hlasovanie!

4.7 / 5 (21 hlasy)

Podobné články


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *