Sviatočná pusinková roláda s čokoládou a mätovým krémom

24. 9. 2025

Ľahká a nadýchaná bezlepková roláda z vaječných bielkov s čokoládou a mätou zaručene uspokojí vaše chuťové bunky. Krásne vyzerá a ešte lepšie chutí. Presvedčte sa sami!

Čo budete potrebovať

Na roládu:

  • 4 veľké vaječné bielky
  • 200 g práškového cukru
  • 1 lyžička kukuričnej múky
  • 1 lyžička bieleho vínneho octu
  • olej neutrálnej chuti, na vymazanie plechu

Na náplň a ozdobu:

  • 1 lyžica práškového cukru a navyše na poprášenie
  • 350 ml smotany na šľahanie
  • 1 lyžička mätového extraktu alebo podľa chuti
  • niekoľko kvapiek zeleného a modrého potravinárskeho farbiva
  • 100 g horkej čokolády
  • niekoľko vetvička mäty na podávanie
  • smotana na podávanie

Postup

  • Rúru predhrejte na 180°C,
  • Malý plech (asi 25 cm x 37 cm) vymažte tukom a vyložte papierom na pečenie.
  • Vo veľkej čistej mise elektrickým šľahačom ušľahajte bielky na tuhý sneh.
  • Postupne po lyžiciach pridávajte cukor a šľahajte, kým nie je zmes hustá a lesklá – tento proces neuponáhľajte; dajte mu čas na zapracovanie po každom pridaní.
  • Všľahajte kukuričnú múku a ocot a rovnomerne rozložte bielkovú zmes na plech.
  • Pečte 20–25 minút, kým povrch nezezlátne,
  • Roláda sa veľmi nafúkne, potom zase vyfúkne, keď vychladne.
  • Na pracovnú plochu položte veľký list papiera na pečenie a poprášte ho práškovým cukrom.
  • Na to preklopte upečené pusinky a papier na pečenie nechajte na mieste.
  • Nechajte vychladnúť.
  • Do veľkej misy dajte práškový cukor, smotanu na šľahanie a mätový extrakt a vmiešajte niekoľko kvapiek zeleného a modrého potravinárskeho farbiva tak, aby ste získali svetlo mätovo zelenú farbu.
  • Šľahajte do mäkkých vrcholkov.
  • Z vychladnutých pusiniek zlúpnite papier na pečenie a potrite mätovým krémom.
  • Polovicu horkej čokolády nastrúhajte nahrubo a nasypte rovnomerne na krém.
  • Začnite od dlhšieho okraja, ktorý je najbližšie k vám, a pomocou okraja papiera zrolujte pusinky čo najtesnejšie.
  • Umiestnite na plochý servírovací tanier alebo doštičku spojom dole.
  • Z časti zvyšnej čokolády si pomocou škrabky na zeleninu urobte hoblinky na ozdobenie.
  • Zvyšok čokolády pokrájajte a rozpustite v žiaruvzdornej miske umiestnenej nad hrncom s vriacou vodou.
  • Roládu poprášte práškovým cukrom a pokvapkajte rozpustenou čokoládou.
  • Ozdobte mätou a čokoládovými hoblinkami a podávajte so smotanou.
www.sainsburysmagazine.co.uk

Autor článku Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe snehuliacik.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :) :)

Ďakujeme za hlasovanie!

4.6 / 5 (29 hlasy)

Podobné články


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *