Sviatočné slané pečivo z lístkového cesta

24. 9. 2025

Toto slané pečivo je nielen dobré, ale poteší aj na pohľad. Pripomína totiž vianočný stromček, ktorý k Vianociam jednoznačne patrí!

Ingrediencie

Pesto:

  • 2 lyžice sušených paradajok
  • 2 strúčiky cesnaku
  • bazalka na dochutenie
  • 1 lyžica olivového oleja
  • soľ
  • korenie

Cesto:

  • pesto zo sušených paradajok
  • 2 lyžice mäkkého kozieho syra
  • 2 listy lístkového cesta (môžete si pripraviť svoje cesto doma alebo ho kúpiť hotové v potravinách)
  • 2 polievkové lyžice postrúhaného syra (syr zvoľte podľa svojej chuti – výborný je syr Gouda)
  • 1 vajce
  • ½ lyžičky sušeného oregana

Postup

Pesto:

  • Sušené paradajky rozmixujeme na drobno v mixéri. Ak nemáte mixér, paradajky nakrájajte.
  • Následne paradajky zmiešajte so zvyškom ingrediencií a dochuťte bazalkou, soľou a čiernym korením.

Cesto:

  • Predhrejte rúru na 200 °C a na plech si pripravte papier na pečenie.
  • Do misky vložte všetky ingrediencie spoločne s pripraveným pestom a dobre premiešajte.
  • Rozbaľte 1 list cesta a dajte ho na plech.
  • Odrežte 2 prúžky v spodnej časti listu a vytvorte kmeň stromu, ktorý bude mať rozmery 2,5 x 2,5 cm.
  • Prerežte cesto diagonálne k hornej časti lístkového cesta a vytvorte dlhý trojuholníkový tvar, ktorý odstráni prebytočné pečivo na oboch stranách.
  • Na slané pečivo rozprestrite tenkú vrstvu zmesi s pestom a posypte 1 polievkovou lyžicou syra.
  • Rozbaľte druhý list lístkového cesta a položte ho na vrchol trojuholníka. Opatrne ho rozbaľte smerom dole.
  • Ľahko na cesto tlačte a opatrne odrežte strany tak, aby zodpovedali prvému trojuholníku. Prebytočné cesto odstráňte.
  • V ceste vyrežte silné vetvy z oboch strán a ponechajte pozdĺžnu medzeru uprostred od kmeňa „stromu“ k jeho špičke.
  • „Vetvy“ otočte smerom od vás, za pomoci dvoch otočení a pokúste sa dotknúť spodných vetiev.
  • Pokračujte v tomto pohybe smerom nahor.
  • Celý strom potrite rozšľahaným vajcom a posypte zvyšným syrom a sušeným oreganom.
  • Pečte v predhriatej rúre asi 20 minút, kým cesto nezíska zlatohnedú farbu.
  • Nechajte vychladnúť a podávajte.

Sviatočné slané pečivo z lístkového cesta v tvare vianočného stromčeka.
zdroj: allrecipes.com

Autor článku Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe snehuliacik.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :) :)

Ďakujeme za hlasovanie!

4.5 / 5 (42 hlasy)

Podobné články


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *