Tradičné vianočné medovníky
24. 9. 2025
Dodržujete tradície? Potom by na vašom stole nemali chýbať tradičné voňavé medovníky v tvare stromčekov a anjelikov!
Ingrediencie
- 150 g nesoleného masla, nakrájaného na kocky
- ½ šálky (125 ml) zlatého sirupu
- ½ šálky (110 g) hnedého cukru
- 1 lyžička sódy
- 3 šálky (450 g) hladkej múky
- 1 lyžica mletého zázvoru
- 1 lyžička mletej škorice
- ½ lyžičky muškátového orieška
- ½ lyžičky mletého klinčeka
- ½ lyžičky prášku do pečiva
- 1 vajce (ľahko rozšľahané)
- cukrárske zdobenie
Postup
- Predhrejte rúru na 180 °C a pripravte si dva plechy vyložené papierom na pečenie.
- Maslo, zlatý sirup a cukor dajte do hrnca a zahrievajte na stredný výkon.
- Priveďte do varu a za stáleho miešania varte 3 minúty, kým sa cukor nerozpustí.
- Odstráňte zmes z tepla a pridajte sódu. Premiešajte a odložte bokom.
- Múku, zázvor, škoricu, muškátový oriešok, klinčeky a prášok do pečiva pridajte do maslovej zmesi.
- Pridajte vajce a miešajte, kým sa všetko nespojí.
- Zmes preneste na ľahko pomúčený povrch a vytvorte hladké cesto.
- Cesto rozdeľte na dve časti, vytvarujte z nich dva disky a každú polovicu zvlášť zabaľte do potravinovej fólie. Následne chlaďte 45 minút v chladničke, kým nebude cesto pevné.
- Obe polovice cesta následne vyvaľkajte na asi 0,5 cm pláty a vykrojte požadované tvary.
- Pečivo umiestnite na plechy s rozostupmi 3 cm a pečte po dobu 8 minút.
- Následne nechajte vychladnúť a ozdobte pomocou cukrárskej posýpky alebo polevy podľa vlastnej fantázie.

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta