Triky a rady na prípravu
24. 9. 2025
S vianočkou môžu byť spojené mnohé problémy, k najčastejším patrí, že málo vykysne, pri pečení praskne alebo sa zvezie k jednej strane. Či už budete vianočku zarábať ručne alebo s pomocou rozmanitých kuchynských nástrojov, oplatí sa preto poznať niekoľko trikov.
Niektoré z nich súvisia s použitými ingredienciami, iné s kysnutím cesta a ďalšie s pečením. Všetky ale môžu mať pomerne veľký vplyv na výsledok. Čo sa teda rozhodne oplatí o pečení vianočky vedieť?
Ingrediencie
- Všetky použité suroviny by mali mať izbovú teplotu, pozor dajte napríklad na studené droždie a vajcia.
- Pokiaľ používate v receptoch na vianočku mlieko, dajte pozor, aby nebolo príliš horúce, malo by byť len vlažné.
- Rovnako rozpustené maslo nepridávajte do cesta horúce, nechajte ho vychladnúť.
- Na vianočku sa najčastejšie používa múka hladká, ale je možné použiť aj polohrubú.
- Sypké ingrediencie je vhodné pred použitím preosiať cez sito. Vianočka bude nadýchanejšia.
- Pozor na chemicky ošetrené citróny, ich kôra nie je na konzumáciu vhodná.
- Hrozienka do cesta pridávajte, až keď je z časti prehnetené, inak sa potrhajú.

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta