Vaječný likér
24. 9. 2025
Vaječný koňak síce nie je pečivo, ale iste nám dáte za pravdu, že je to skvelá varianta, ako využiť žĺtky!
Ingrediencie:
- 500 ml klasického hnedého rumu
- 5 žĺtkov
- vanilkový cukor
- kondenzované mlieko (salko)
Postup:
- Žĺtky s cukrom šľaháme tak dlho, kým sa nám nevytvorí jemná pena.
- Postupne primiešavame salko a rum.
- Likér zlejeme do sklenených, vopred vymytých fliaš (koňaku bude približne jeden liter).
- Uchovávame v chlade.
- Pokiaľ je koňak po vychladení veľmi hustý, môžeme primiešať trochu mlieka.
Chcete si vyskúšať aj variant so smotanou? Môžete sa inšpirovať receptom vo videu:
Domácí vaječný koňak/likér | ❄ Vánoční edice ❄ | CZ/SK HD recipe
Pokiaľ nemáte po ruke rum, ale máte doma pálenku, môžete si recept trochu upraviť. Alkoholu však použite menej a vopred sa pripravte na ostrejšiu chuť. Vaječný koňak potom nebude taký aromatický.

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta