Vianočná štôlňa s marcipánom
24. 9. 2025
Budete potrebovať:
- 375 g múky
- 125 g cukru
- 150 g mäkkého masla
- 2 balenia prášku do pečiva
- 1 balenie vanilkového cukru
- ½ lyžičky kardamónu
- ½ lyžičky muškátového orieška
- lyžička postrúhanej pomarančovej kôry
- 1 vajce
- 1 žĺtok
- 200 g tvarohu
- 100 g nasekanej citrónovej kôry
- 125 g sušených ríbezlí
- 250 g hrozienok
- 100 ml rumu
- 200 g mandlí
- 200 g marcipánu
- 100 g rozpusteného masla
- 60 g práškového cukru
Postup prípravy:
- Zo všetkého najskôr vložte do misy hrozienka, mandle, citrónovú kôru a ríbezle, zalejte rumom a nechajte cez noc v chladničke.
- Múku zmiešajte s práškom do pečiva a zmes preosejte.
- Pridajte cukor, vanilkový extrakt, kardamón, muškát a nastrúhanú pomarančovú kôru.
- Všetko zmiešajte a vytvorte uprostred jamku, do ktorej vložte vajcia, maslo a tvaroh.
- Zasypte múkou a vypracujte cesto.
- Do hladkého cesta pridajte hrozienka, citrónovú kôru, mandle a opäť spracujte.
- V ceste vytvorte po celej dĺžke jamku, do ktorej vložíte valček marcipánu.
- Cesto pritlačte k sebe tak, aby marcipán nebol vidieť.
- Rúru predhrejte na 240 stupňov, akonáhle dosiahnete požadovanú teplotu, stiahnite ju na 180 stupňov a štôlňu pečte asi jednu hodinu.
- Po vytiahnutí z rúry upečenú štôlňu zalejte rozpusteným maslom a zasypte práškovým cukrom.
- Po vychladnutí štôlňu opäť zasypte hrubou vrstvou práškového cukru.
- Celú vianočnú štôlňu zabaľte do hliníkovej fólie a nechajte aspoň 3 týždne odležať pri teplote okolo 13 stupňov.

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta