Vianočné bezé roláda

24. 9. 2025

Máte v chladničke prebytok bielkov? Neviete, ako ich využiť? Potom vyskúšajte túto lahodnú roládu z vaječných bielkov! Krásne vyzerá, luxusne chutí a navyše je jednoduchá na prípravu.

Čo budete potrebovať

Na cesto:

  • 300 g bielkov (cca z 8 vajíčok)
  • 200 g kryštálového cukru
  • 100 g hladkej múky
  • 50 g mletých lieskových orieškov

Na krém:

  • 250 g mascarpone
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • práškový cukor podľa chuti

Na dokončenie:

  • džem z lesných plodov

Postup

  • Bielky vyšľahajte spolu s cukrom do hustého, lesklého snehu.
  • Do vyšľahaného snehu vmiešajte múku zmiešanú s mletými orieškami.
  • Dno veľkého plechu s vyšším okrajom vysteľte papierom na pečenie, potrite ho rozpusteným maslom a jemne posypte hrubou múkou.
  • Cesto rozotrite na plech buď cukrárskou špachtľou alebo dlhým nožom rovnomerne až k okrajom plechu.
  • Pečte v vyhriatej rúre na 200 stupňov 10 minút.
  • Po upečení opatrne vyklopte cesto na čistý papier na pečenie a stiahnite z neho papier, na ktorom ste cesto piekli.
  • Cesto spolu s papierom na pečenie jemne zarolujte a nechajte vychladnúť.
  • Medzitým si pripravte krém.
  • Vyšľahanú šľahačku jemne vmiešajte do mascarpone a podľa chuti doslaďte (ale nie je to nutné).
  • Vychladnutú roládu opatrne odrolujte, natrite džemom a krémom a opäť zrolujte.
  • Roládu podávajte dobre vychladenú.
Roláda z vaječných bielkov na tácke a na tanieriku s lyžičkou.
www.inspirácie.sk

Autor článku Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe snehuliacik.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :) :)

Ďakujeme za hlasovanie!

4.3 / 5 (23 hlasy)

Podobné články


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *