Vianočné mätové makrónky

24. 9. 2025

Sviatočné červené makrónky plnené lahodným maslovým krémom s chuťou mäty a ozdobené polevou z bielej čokolády sú krásne jemné a rozplývajú sa v ústach. Ich príprava síce nie je úplne jednoduchá, ale za ten božský výsledok to stojí.

Čo budete potrebovať

Na škrupiny:

  • 140 g jemnej mandľovej múky
  • 120 g práškového cukru
  • 100 g vaječných bielkov (asi 3 veľké bielky) izbovej teploty
  • 110 g extra jemného práškového cukru
  • 1-2 lyžičky červeného gélového potravinárskeho farbiva

Na ozdobu:

  • 110 g bielej čokolády, rozpustené
  • 3-4 lyžice drvených lízaniek candy cane (ak zoženiete – ideálne s mätovou príchuťou, prípadne použite dozdobenie podľa vlastnej voľby)

Na maslový krém:

  • 115 g masla, zmäkčeného
  • 240 g práškového cukru
  • 1 lyžička mätového extraktu

Postup

Škrupiny:

  • Vyložte si plech alebo 2 silikónovou pečúcou podložkou.
  • Do veľkej misky preosejte pomocou jemného sita mandľovú múku.
  • Všetkých veľkých kusov múky sa zbavte.
  • To isté urobte s práškovým cukrom.
  • Múku s cukrom šľahajte, kým sa dobre nespoja.
  • Dajte bokom.
  • Do misy stolného mixéra dajte vaječné bielky a pomocou nástavca na šľahanie šľahajte na nízkej rýchlosti, kým sa nezačnú tvoriť mäkké vrcholy (cca 2 minúty).
  • Pridajte extra jemný cukor a zvýšte rýchlosť na strednú.
  • Akonáhle sa začnú tvoriť o niečo tuhšie špičky, zvýšte rýchlosť na vysokú.
  • Šľahajte na maximum, kým sa nevytvoria tuhé vrcholy, asi 2 minúty.
  • Pridajte červené potravinárske farbivo a šľahajte, kým sa nezapracuje.
  • Vyberte misu zo stolného mixéra a navrch položte sitko.
  • Suchú zmes nasypte do sita a suché ingrediencie preosejte do pusiniek.
  • Pomocou gumovej stierky vmiešajte suché ingrediencie do pusiniek.
  • Dávajte pozor, aby ste pusinky nepremiešali a nevyfúkli.
  • Cesto je pripravené na použitie, keď zriedi tak, že s ním stierkou bude možné vykresliť osmičku.
  • Pridajte cesto do zdobiaceho vrecka so strednou až veľkou guľatou špičkou (ideálne 1 cm).
  • Na pripravený plech tvorte 2,5 – 4 cm malé kolieska cesta.
  • Potom, čo si pripravíte všetky kolieska, jemne niekoľkokrát poklepte plechom o pult, aby ste z makrónok odstránili prípadné vzduchové bubliny.
  • Pokiaľ nejaké vzduchové bubliny stále zostávajú, jemne ich prepichajte pomocou špáradla.
  • Predhrejte rúru na 150°C.
  • Zatiaľ čo sa rúra predohrieva, nechajte makrónky odležať.
  • Dôležité je, aby sa na nich vytvorila taká šupka, čo môže trvať od niekoľkých minút do hodiny.
  • Makrónky sú pripravené na pečenie, keď sa ich ľahko dotknete a cesto sa vám nebude lepiť na prst.
  • Pečte 15-20 minút.
  • Po 15 minútach ich skontrolujte a pokiaľ nie sú hotové, pokračujte v pečení, ale kontrolujte ich už každú minútu.
  • Makrónky sú hotové, keď sú vršky pevné a netrasú sa.
  • Než makrónky zložíte zo silikónovej podložky, nechajte ich úplne vychladnúť.

Zdobenie:

  • Rozpustite bielu čokoládu vo vodnom kúpeli alebo v mikrovlnnej rúre.
  • Vršky polovice makrónok ponorte do rozpustenej bielej čokolády a posypte drvenými lízankami, ak máte.
  • Dajte do chladničky stuhnúť.
  • Pripravte si krém.
  • Pridajte maslo do stolného mixéra vybaveného nástavcom na šľahanie.
  • Šľahajte na maximum, kým maslo nezdvojnásobí svoj objem a nebude vyzerať ľahko a nadýchane.
  • Zapnite mixér na minimum a pomaly pridávajte práškový cukor.
  • Šľahajte, kým sa úplne nezapracuje, potom pridajte mätový extrakt.
  • Šľahajte, kým sa všetko dobre nespojí.
  • Vložte maslový krém do zdobiaceho vrecka s 1 cm guľatou špičkou.
  • Naneste maslový krém na spodné polovice škrupín (neozdobených) a priklopte ozdobenými vrškami.
  • Dajte cez noc do chladničky,
  • Dobrú chuť!
Červené makrónky plnené maslovým krémom s chuťou mäty a ozdobené polevou z bielej čokolády a posypkami.
www.aheadofthyme.com

Vyskúšajte aj naše najlepšie recepty na snehové pečivo , ktorými potešíte nielen seba, ale aj svoju rodinu a návštevy.

Autor článku Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe snehuliacik.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :) :)

Ďakujeme za hlasovanie!

4.4 / 5 (25 hlasy)

Podobné články


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *