Vianočné medovníčky
24. 9. 2025
Tento recept je nielen výborný, ale aj zdravý, pretože neobsahuje rafinovaný cukor, ale iba prírodný cukor, ktorý sa nachádza v mede.
Ingrediencie
- 100 g ražnej múky
- 50 g špaldovej múky
- 70 g mletých orechov
- 70 g medu – kvalitného od slovenských výrobcov
- 1 vajce
- 2 lyžice oleja – kvalitný rastlinný
- 1 lyžica perníkového korenia
Postup
- Najskôr si predhrejte rúru na 180 stupňov.
- Nachystajte si plechy na pečenie a vyložte ich papierom na pečenie.
- Múku ražnú aj špaldovú preosejte.
- K zmesi z múky pridajte orechy, med, vajcia, olej a perníkové korenie.
- Celú zmes spracujte na hladké cesto tak, aby sa nelepilo a vložte ho na 12 hodín do chladničky.
- Ďalší deň cesto na vianočné perníčky vyvaľkajte a začnite vykrajovať.
- Než medovníky vložíte do rúry, potrite ich rozšľahaným žĺtkom alebo roztopenou kvalitnou horkou čokoládou.
- Pečte na 180 °C asi 5-6 minút.

Medovníky môžete ozdobiť niektorou z poliev, ktoré nájdete v tomto článku alebo sa môžete inšpirovať ďalšími polevami na vianočné pečivo.
Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta