Vianočné mrkvové bochníky
24. 9. 2025
Nápadité vianočné pečivo sú zdravé mrkvové bochníky. Recept je rýchly a môžete ho využiť nielen na Vianoce.
Bochníčky pripomínajú sušienky z mrkvy, ktoré môžete pripravovať počas celého roka a podávať ich môžete nielen ako vianočné pečivo, ale aj ako dobrotu ku káve alebo čaju.
Výhodou tiež je, že sa jedná o hrnčekové mrkvové pečivo, kedy nemusíte ingrediencie vážiť.
Ingrediencie
- 1,5 šálky ovsených vločiek
- 1 šálka polohrubej múky
- ¾ lyžičky prášku do pečiva
- ½ lyžičky jedlej sódy
- ½ lyžičky mletej škorice
- ¼ lyžičky mletého zázvoru
- ⅛ lyžičky mletého klinčeka
- ½ lyžičky soli
- ½ šálky nesoleného masla (nechajte rozpustiť) ¼ šálky cukru kryštál
- ½ šálky hnedého cukru
- 1 veľké vajce
- 1 zväzok mrkvy (nastrúhajte asi 6 ks)
- ½ šálky nasekaných orechov
- ½ lyžičky vanilkového cukru
Postup
- V miske zmiešajte ovos, múku, prášok do pečiva, sódu, škoricu, zázvor, klinčeky a soľ.
- V inej miske zmiešajte maslo spoločne s cukrom. Pridajte vajcia a všetko dobre rozšľahajte.
- Do zmesi pridajte mrkvu s orechmi a všetko zamiešajte.
- Obsahy oboch misiek zmiešajte dohromady a miešajte do doby, než sa všetko pekne prepojí.
- Misku prikryte utierkou a nechajte odpočívať najmenej 2 hodiny.
- Rozohrejte si rúru na 180 °C.
- Zatiaľ čo sa rúra rozohrieva, na plech s papierom na pečenie, pomocou lyžice, pokladajte rovnako veľké kôpky cesta (cca 1,5 lyžice na jeden bochník).
- Pečte 8-10 minút.
Neradi vážite ingrediencie a radi pečiete za pomoci hrnčekov? Pozrite sa na naše ďalšie recepty na hrnčekové vianočné pečivo.

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta