Vianočné pusinky s kokosom, mandľami a bielou čokoládou
24. 9. 2025
Úžasné pusinky s domácou mandľovou múkou, namočené v bielej čokoláde a obalené strúhaným kokosom majú úplne dokonalú textúru aj chuť. To jednoducho musíte vyskúšať!
Budete potrebovať:
- 4 bielky, izbové teploty
- 240 g preosiateho práškového cukru
- 80 g mandlí natural
- 350 g kvalitnej bielej čokolády na varenie
- 250 g strúhaného kokosu
Postup:
Príprava mandlí a cukru:
- Predhrejte teplovzdušnú rúru na 200°C.
- Na plechu vyloženom papierom na pečenie pečte mandle v rúre cca 5 minút, kým nebudú zlatohnedé a ľahko aromatické.
- Dávajte na ne dobrý pozor, pretože sa ľahko spáli.
- Po vychladnutí veľmi jemne nasekajte alebo rozdrvte v kuchynskom robote.
- Hlboký pekáč vyložte papierom na pečenie a nasypte doň cukor.
- Pečte 5 minút, kým sa okraje nezačnú rozpúšťať.
- Vyberte cukor z rúry a znížte teplotu na 100 °C.
Príprava snehových pusiniek:
- Vytrite misku mixéra.
- Vlejte bielky a šľahajte na nízku rýchlosť 2 minúty, kým sa nevytvoria malé bublinky.
- Zapnite šľahač na strednú/vysokú rýchlosť a šľahajte 5–8 minút, kým sa nevytvoria veľmi tuhé špičky.
- Nechajte šľahač zapnutí a postupne po lyžiciach pridávajte cukor.
- Medzi každým pridaním dobre prešľahajte, aby sa cukor rozpustil.
- Akonáhle je všetok cukor zapracovaný, pokračujte v šľahaní ďalších 5-7 minút, kým sa cukor nerozpustí.
- To zistíte tak, že skúsite vziať trochu pusiniek medzi palec a ukazovák a premnete.
- Pokiaľ cítite cukor, pokračujte v šľahaní, kým nebude zmes hladká a lesklá.
- Pomocou veľkej špachtle veľmi jemne vmiešajte rozdrvené mandle do pusiniek.
- Jemne lyžicou naberajte pusinky do veľkého zdobiaceho vrecka s guľatou tryskou s priemerom 1 cm a nanášajte pusinky na vyložený plech.
- Ak chcete mať približne 40 pusiniek, priemer základne pusinky by mal byť asi 4-5 cm.
- Pri nanášaní pusiniek držte trysku blízko plechu a pri stlačení ju mierne zdvihnite, aby pusinka mohla vytvoriť vrchol.
- Pusinky pečte 45 minút až 1 a 1/2 hodiny, v závislosti na vašej rúre, kým sa nezdajú byť chrumkavé a ľahko zlaté.
- Skúste jednou pusinkou jemne poklepať o plech.
- Pokiaľ znie duto, vypnite rúru, pootvorte dvierka a nechajte v rúre pomaly vychladnúť.
Príprava čokolády:
- Nalámanú bielu čokoládu rozpustite vo vodnom kúpeli.
- Neustále zoškrabujte čokoládu zo stien misky, aby sa nepripálila.
- Akonáhle je takmer všetka čokoláda rozpustená, stiahnite ju z ohňa a pokračujte v miešaní, kým sa úplne nerozpustí.
- Čokoládu nechajte mierne vychladnúť, asi 5 minút.
- Základ vychladnutých pusiniek ponorte do čokolády a jemne nimi pretrepte.
- Môžete ich ponoriť tak hlboko, ako chcete.
- Potom jemne ponorte každú pusinku do kokosu tak, aby priľnul k bielej čokoláde.
- Obalené pusinky vráťte na čerstvo vyložené plechy a nechajte vychladnúť, kým čokoláda nestuhne.
- Dobrú chuť!

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta