Vianočné pusinky s kokosom, mandľami a bielou čokoládou

24. 9. 2025

Úžasné pusinky s domácou mandľovou múkou, namočené v bielej čokoláde a obalené strúhaným kokosom majú úplne dokonalú textúru aj chuť. To jednoducho musíte vyskúšať!

Budete potrebovať:

  • 4 bielky, izbové teploty
  • 240 g preosiateho práškového cukru
  • 80 g mandlí natural
  • 350 g kvalitnej bielej čokolády na varenie
  • 250 g strúhaného kokosu

Postup:

Príprava mandlí a cukru:

  • Predhrejte teplovzdušnú rúru na 200°C.
  • Na plechu vyloženom papierom na pečenie pečte mandle v rúre cca 5 minút, kým nebudú zlatohnedé a ľahko aromatické.
  • Dávajte na ne dobrý pozor, pretože sa ľahko spáli.
  • Po vychladnutí veľmi jemne nasekajte alebo rozdrvte v kuchynskom robote.
  • Hlboký pekáč vyložte papierom na pečenie a nasypte doň cukor.
  • Pečte 5 minút, kým sa okraje nezačnú rozpúšťať.
  • Vyberte cukor z rúry a znížte teplotu na 100 °C.

Príprava snehových pusiniek:

  • Vytrite misku mixéra.
  • Vlejte bielky a šľahajte na nízku rýchlosť 2 minúty, kým sa nevytvoria malé bublinky.
  • Zapnite šľahač na strednú/vysokú rýchlosť a šľahajte 5–8 minút, kým sa nevytvoria veľmi tuhé špičky.
  • Nechajte šľahač zapnutí a postupne po lyžiciach pridávajte cukor.
  • Medzi každým pridaním dobre prešľahajte, aby sa cukor rozpustil.
  • Akonáhle je všetok cukor zapracovaný, pokračujte v šľahaní ďalších 5-7 minút, kým sa cukor nerozpustí.
  • To zistíte tak, že skúsite vziať trochu pusiniek medzi palec a ukazovák a premnete.
  • Pokiaľ cítite cukor, pokračujte v šľahaní, kým nebude zmes hladká a lesklá.
  • Pomocou veľkej špachtle veľmi jemne vmiešajte rozdrvené mandle do pusiniek.
  • Jemne lyžicou naberajte pusinky do veľkého zdobiaceho vrecka s guľatou tryskou s priemerom 1 cm a nanášajte pusinky na vyložený plech.
  • Ak chcete mať približne 40 pusiniek, priemer základne pusinky by mal byť asi 4-5 cm.
  • Pri nanášaní pusiniek držte trysku blízko plechu a pri stlačení ju mierne zdvihnite, aby pusinka mohla vytvoriť vrchol.
  • Pusinky pečte 45 minút až 1 a 1/2 hodiny, v závislosti na vašej rúre, kým sa nezdajú byť chrumkavé a ľahko zlaté.
  • Skúste jednou pusinkou jemne poklepať o plech.
  • Pokiaľ znie duto, vypnite rúru, pootvorte dvierka a nechajte v rúre pomaly vychladnúť.

Príprava čokolády:

  • Nalámanú bielu čokoládu rozpustite vo vodnom kúpeli.
  • Neustále zoškrabujte čokoládu zo stien misky, aby sa nepripálila.
  • Akonáhle je takmer všetka čokoláda rozpustená, stiahnite ju z ohňa a pokračujte v miešaní, kým sa úplne nerozpustí.
  • Čokoládu nechajte mierne vychladnúť, asi 5 minút.
  • Základ vychladnutých pusiniek ponorte do čokolády a jemne nimi pretrepte.
  • Môžete ich ponoriť tak hlboko, ako chcete.
  • Potom jemne ponorte každú pusinku do kokosu tak, aby priľnul k bielej čokoláde.
  • Obalené pusinky vráťte na čerstvo vyložené plechy a nechajte vychladnúť, kým čokoláda nestuhne.
  • Dobrú chuť!
Pusinky s domácou mandľovou múkou, namočené v bielej čokoláde a obalené strúhaným kokosom.
www.oneperfectmess.com

Autor článku Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe snehuliacik.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :) :)

Ďakujeme za hlasovanie!

4.8 / 5 (30 hlasy)

Podobné články


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *