Vianočné pusinky s lieskovými orechmi

24. 9. 2025

Snehové pusinky z bielkov sú samy o sebe dosť sladké. Pokiaľ k nim však pridáte lieskové orechy, nielen že im dodajú príjemnú orieškovú chuť, ale aj o niečo zníži ich sladkosť. Navyše sú božsky chrumkavé!

Čo budete potrebovať:

  • 4 bielky
  • 1 šálka cukru
  • 1/8 lyžičky soli
  • 1 šálka ľahko opražených lieskových orechov, nahrubo nasekaných + 1/4 šálky ľahko opražených nasekaných lieskových orieškov (na posypanie každej pusinky)

Postup:

  • Zadnú stranu plechu s rozmermi 30 x 45 cm vyložte papierom na pečenie.
  • Predhrejte rúru na 110 stupňov Celzia a rošt dajte doprostred.
  • Do dôkladne vyčistenej misky dajte vaječné bielky a uistite sa, že sa do nich nedostalo ani trochu žĺtka.
  • Do tekutého bielka pridajte 1 šálku cukru a štipku soli a šľahajte na vysoké otáčky asi 15 minút.
  • Pokiaľ používate ručný mixér, môže to trvať o 5-10 minút dlhšie.
  • Akonáhle začnete bielky šľahať, budú veľmi husté a tekuté, ale ako budete pokračovať v šľahaní, budú bielky pomaly nadobúdať na objeme a začnú byť lesklé a perleťové.
  • Nasekajte nahrubo 1 šálku lieskových orechov.
  • Pokiaľ plánujete pusinky dávať do zdobiaceho vrecka so špičkou, budete musieť orechy nasekať veľmi jemne, aby špičku neupchali.
  • Do vyšľahaných bielkov pridajte nasekané kúsky lieskových orieškov.
  • Opatrne zapracujte lieskové orechy do bielkov s minimálnym počtom ťahov.
  • Pripravte si zdobiace vrecko s veľkou špičkou „open star“.
  • Vrecko naplňte lieskovoorieškovými pusinkami.
  • Na papier na pečenie nanášajte pusinky vo vzdialenosti od seba cca 2,5 – 4 cm, prípadne namiesto zdobiaceho vrecka môžete použiť dve lyžice.
  • Voliteľne môžete pusinky posypať ďalšími nasekanými lieskovými orieškami.
  • Pečte v predhriatej rúre 2 hodiny.
  • Ak chcete skontrolovať, či sú pusinky hotové, vyberte jednu pusinku a rozlomte ju napoly.
  • Nechajte vychladnúť a skontrolujte stred.
  • Pokiaľ je stred suchý, sú pusinky hotové.
  • Vypnite rúru a nechajte dvierka rúry pootvorené vložením varešky do škáry.
  • Nechajte úplne vychladnúť.
  • Dobrú chuť!
Dve lieskovoorieškové pusinky, ktoré držia ruka.
www.letthebakingbegin.com

Chcete aj ďalšie recepty na krehké vianočné pusinky so škoricou ? Vyberte si napríklad variant plnený jablčným snehom alebo s praženými lieskovými orieškami!

Autor článku Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe snehuliacik.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :) :)

Ďakujeme za hlasovanie!

4.4 / 5 (15 hlasy)

Podobné články


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *