Vianočné pusinky s praženými lieskovými orieškami
24. 9. 2025
Chrumkavé pusinky so škoricou a praženými lieskovými orieškami potešia celú vašu rodinu i priateľov. Kto by sa nezamiloval do jemnej textúry pusiniek, ktoré sa doslova rozplývajú v ústach, príjemného dotyku škorice a nasekaných lieskových orieškov, ktoré všetko skvele dopĺňajú? Tak si ich spoločne poďme pripraviť!
Čo budete potrebovať
- 4 bielky, izbové teploty
- ¼ lyžičky vínneho kameňa
- ⅛ lyžičky jemnej soli
- ½ šálky kryštálového cukru
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- ½ šálky práškového cukru
- ½ lyžičky mletej škorice
- 1 šálka opražených lieskových orieškov zbavených šupky a nasekaných na kúsky veľkosti hrášku
Postup
Pražené lieskové oriešky:
- Najprv si pripravte lieskové oriešky.
- Predhrejte rúru na 175° C.
- Lieskové orechy rozložte na plech a pečte 8–12 minút.
- Horúce lieskové orechy opatrne preneste na čistú kuchynskú utierku, prikryte a nechajte odležať, kým nevychladnú natoľko, aby sa s nimi dalo manipulovať, asi 5 minút.
- To zabráni tomu, aby sa orechy ďalej piekli, pripaľovali na plechu.
- V kuchynskej utierke sa navyše sparí a šupka pôjde krásne odlúpnuť.
- Utierkou pretrite povrch orechov, aby ste odstránili šupky.
- Nie všetky šupky sa odstránia, ale to nevadí.
- Preneste čisté orechy na doštičku a nakrájajte na 0,6 cm kúsky.
- Pred použitím do pusiniek nechajte úplne vychladnúť.
Pusinky:
- Predhrejte rúru na 120°C.
- 2 plechy vyložte papierom na pečenie.
- Pripravte si cukrárske vrecko s veľkou hviezdicovou alebo kruhovou špičkou.
- Uistite sa, že je špička dostatočne veľká, aby jej prešli nasekané orechy.
- Do čistej kovovej misy dajte bielky, vínny kameň a soľ a pomocou elektrického šľahača šľahajte zmes na strednú rýchlosť, nebudú bielky napenené, asi 2 – 3 minúty.
- Zvýšte rýchlosť na vysokú a pomaly pridávajte kryštálový cukor (po 1 polievkovej lyžici).
- Šľahajte, pokiaľ nie sú bielky tuhé a lesklé.
- Vmiešajte vanilkový extrakt.
- Do zmesi preosejte práškový cukor a škoricu.
- Opatrne vmiešajte.
- Nakoniec vmiešajte nasekané lieskové orechy.
- Bielkovú zmes preložte do pripraveného cukrárskeho vrecka. S
- Nanášajte pusinky na pripravené plechy vo vzdialenosti cca 4 cm od seba.
- Pečte 1 hodinu, potom rúru vypnite a nechajte pusinky v zatvorenej rúre vychladnúť ešte 1 a ½ – 2 hodiny.
- Dobrú chuť!

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta