Vianočné pusinky s praženými lieskovými orieškami

24. 9. 2025

Chrumkavé pusinky so škoricou a praženými lieskovými orieškami potešia celú vašu rodinu i priateľov. Kto by sa nezamiloval do jemnej textúry pusiniek, ktoré sa doslova rozplývajú v ústach, príjemného dotyku škorice a nasekaných lieskových orieškov, ktoré všetko skvele dopĺňajú? Tak si ich spoločne poďme pripraviť!

Čo budete potrebovať

  • 4 bielky, izbové teploty
  • ¼ lyžičky vínneho kameňa
  • ⅛ lyžičky jemnej soli
  • ½ šálky kryštálového cukru
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • ½ šálky práškového cukru
  • ½ lyžičky mletej škorice
  • 1 šálka opražených lieskových orieškov zbavených šupky a nasekaných na kúsky veľkosti hrášku

Postup

Pražené lieskové oriešky:

  • Najprv si pripravte lieskové oriešky.
  • Predhrejte rúru na 175° C.
  • Lieskové orechy rozložte na plech a pečte 8–12 minút.
  • Horúce lieskové orechy opatrne preneste na čistú kuchynskú utierku, prikryte a nechajte odležať, kým nevychladnú natoľko, aby sa s nimi dalo manipulovať, asi 5 minút.
  • To zabráni tomu, aby sa orechy ďalej piekli, pripaľovali na plechu.
  • V kuchynskej utierke sa navyše sparí a šupka pôjde krásne odlúpnuť.
  • Utierkou pretrite povrch orechov, aby ste odstránili šupky.
  • Nie všetky šupky sa odstránia, ale to nevadí.
  • Preneste čisté orechy na doštičku a nakrájajte na 0,6 cm kúsky.
  • Pred použitím do pusiniek nechajte úplne vychladnúť.

Pusinky:

  • Predhrejte rúru na 120°C.
  • 2 plechy vyložte papierom na pečenie.
  • Pripravte si cukrárske vrecko s veľkou hviezdicovou alebo kruhovou špičkou.
  • Uistite sa, že je špička dostatočne veľká, aby jej prešli nasekané orechy.
  • Do čistej kovovej misy dajte bielky, vínny kameň a soľ a pomocou elektrického šľahača šľahajte zmes na strednú rýchlosť, nebudú bielky napenené, asi 2 – 3 minúty.
  • Zvýšte rýchlosť na vysokú a pomaly pridávajte kryštálový cukor (po 1 polievkovej lyžici).
  • Šľahajte, pokiaľ nie sú bielky tuhé a lesklé.
  • Vmiešajte vanilkový extrakt.
  • Do zmesi preosejte práškový cukor a škoricu.
  • Opatrne vmiešajte.
  • Nakoniec vmiešajte nasekané lieskové orechy.
  • Bielkovú zmes preložte do pripraveného cukrárskeho vrecka. S
  • Nanášajte pusinky na pripravené plechy vo vzdialenosti cca 4 cm od seba.
  • Pečte 1 hodinu, potom rúru vypnite a nechajte pusinky v zatvorenej rúre vychladnúť ešte 1 a ½ – 2 hodiny.
  • Dobrú chuť!
Rozpolená pusinka so škoricou a praženými lieskovými orieškami.
www.withspice.com

Autor článku Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe snehuliacik.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :) :)

Ďakujeme za hlasovanie!

4.4 / 5 (28 hlasy)

Podobné články


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *