Vianočné šľahačkové rožteky s kokosom
24. 9. 2025
Určite poznáte klasické vanilkové rožteky. Prečo ich ale tento rok neskúsiť pripraviť trochu inak?
Skúste ich upiecť s pomocou šľahačky, ktorá zaistí ich ľahkú štruktúru a jemnú chuť!
Ingrediencie
- 450 g polohrubej múky
- 120 g kokosu
- 250 g masla (môžete nahradiť Herou)
- 1 žĺtok
- 230 ml smotany na šľahanie
- ½ vrecka kypriaceho prášku do pečiva
- 1 vrecko vanilkového cukru
Postup
- Múku nasypte do misy, pridajte kokos, vanilkový cukor, kypriaci prášok a premiešajte všetky suché suroviny samostatne.
- Pridajte zmäknuté maslo či Heru, prilejte žĺtok, smotanu na šľahanie a vypracujte jemné hladké cesto.
- Misu zakryte potravinovou fóliou a dajte na 2–2,5 hodiny odležať do chladničky.
- Potom cesto vyberte a odtrhávajte z neho kúsky, ktoré môžete natlačiť do silikónovej formy na rožky alebo do bežných formičiek na pečenie (ak je to potrebné, môžete ich vymazať masťou).
- Ak nemáte nič, čo by ste mohli použiť na vytvarovanie rožkov, môžete ich vytvarovať ručne.
- Naskladajte pečivo na plech, vyložený papierom na pečenie a vložte do rúry, predhriatej na 160 °C.
- Rožky zo šľahačkového cesta sa musia upiecť dozlatista. Po upečení ich zľahka pocukrujte a kraje namočte do čokoládovej polevy.
- Aby vám rožky nestvrdli, uchovávajte ich vo vzduchotesnej nádobe.

Toto šľahačkové vianočné pečivo môžete ozdobiť aj farebnou posýpkou, ovocím alebo hoblinkami z čokolády. Práve rôznorodosť z neho robí pečivo, ktoré je možné pripraviť nielen v čase Vianoc, ale aj pri príležitosti narodeninových osláv alebo posedení s priateľmi.
Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta