Tradičná vianočná štôlňa v 8 skvelých receptoch: inšpirujte sa!
9. 11. 2023
Co se v článku dozvíte?
Vedeli ste, že vianočná štôlňa by sa mala začať pripravovať už 3 týždne pred Vianocami?
Vďaka tejto dobe sa tak lepšie rozvinie jej chuť a stane sa delikatesou na vašom vianočnom stole.
Nalákali sme vás na túto pochúťku?
Inšpirujte sa niektorým z našich receptov!
Naše recepty
Klasická kysnutá vianočná štôlňa
Tvarohová štôlňa
Drážďanská štôlňa
Viedenská štôlňa
Zdravá vianočná štôlňa
Maslová štôlňa
Vianočná štôlňa s marcipánom
Pravidlá pečenia vianočnej štôlne
Čím sa pri pečení riadiť?
Droždie
- Najlepšie vianočné štôlne sú tie, ktoré sú pečené pomocou kvasníc.
- Vďaka kvalitným kvasniciam sa cesto za krátku dobu zdvojnásobí a zvláčni a vy tak môžete vyrobiť skvelé kysnuté vianočné pečivo.
- Okrem toho – kvasnice dodávajú štôlni vôňu, ktorá je pre ňu typická.
Múka
- Múka má rozhodujúci vplyv na úspech a chuť nielen vianočnej štôlne, ale ovplyvní aj všetky vianočné recepty.
- Na pečenie vyberajte múku skôr ražnú typu 930 a pšeničnú múku typu 530.
- Tieto druhy múky obsahujú mnoho škrobu a sú tak viac fermentačné, čo je predpokladom pre správne kysnuté cesto.
- Tiež by ste mali vždy múku preosiať.
Maslo
Pokiaľ hľadáte recepty v starých kuchárkach, potom v receptoch často nájdete poznámku, že by malo byť použité „dobré maslo“, čo znamená, že sa nejedná o margarín a podobné náhrady masla. Vtedajšie kuchárky mali na mysli pravé maslo (často používali hovädzí loj).
Mandle a iné orechy
- Mandle a iné orechy kupujte vždy vcelku – môže sa stať, že kúpené mleté orechy môžu byť zatuchnuté alebo nažltlé.
- Orechy sa v celku uvaria, usušia a nakoniec sa rozomelú.
Hrozienka a kandizované ovocie
- Hrozienka alebo kandizované ovocie namočte cez noc do rumu či iného aromatického alkoholu – dodáte im príjemnú vôňu.
Citrónová a pomarančová kôra
- Citróny alebo pomaranče nesmú byť suché ani tvrdé – došlo by ku kryštalizácii cukru.
- Pokiaľ vás zaujíma, čo všetko sa dá z citrónovej kôry pripraviť, navštívte recepty na citrónové vianočné pečivo.
Typické korenie pre vianočnú štôlňu
- Najpoužívanejším korením je zázvor, kardamón, koriander, muškátový oriešok, klinčeky, nové korenie, vanilka, škorica a mnoho ďalších.
- Pri výbere korenia si dajte záležať a používajte korenie najvyššej kvality.
- Súčasťou receptu na vianočnú štôlňu je teda len štipka korenia.
Základné suroviny na výrobu vianočnej štôlne
- múka
- cukor
- soľ
- kvasnice
Ostatné suroviny
- mandle a iné orechy
- kandizované ovocie
- korenie
- rum
- hrozienka
- citrónová a pomarančová kôra
- marcipán
- čokoláda alebo nugeta
Na ktorú z týchto vynikajúcich štôlní sa vám zbiehajú sliny?
Alebo zamávate klasike a pripravíte si radšej niečo neobvyklé? Inšpirujte sa napríklad receptami na škvarkové vianočné pečivo.
Podobné články
Aké sú tie najlepšie recepty na košíčkové náplne nielen na vianočné oslavy? My vám to radi prezradíme
Najlepšie recepty na zdravé cukrovinky na Vianoce, ktoré musíte vyskúšať. Ani nespoznáte ten rozdiel!
Vynikajúce náplne do vianočných cukroviniek, po ktorých sa budete olizovať
Recepty na vianočné pečivo bez váženia alebo pečieme s hrnčekmi
Recepty na aromatické vianočné pečivo s rumom 5x inak. Inšpirujte sa!
Naše recepty na biskupský chlebíček z bielkov si zamilujte. Nadýchané, jemné a lahodné
Obohaťte si vašu vianočnú tabuľu receptami na ovocný chlebíček. Nie je to len o vianočke a vianočnom pečive!
Ako upliesť vianočku, aby sa vám nerozbehla? Inšpirujte sa našimi trikmi a návodmi