Vianočné zázvorové sušienky s whisky polevou
24. 9. 2025
Kombinácia zemitej ražnej múky, pikantného kandizovaného zázvoru a hlbokej chuti trstinovej melasy rozhodne stojí za vyskúšanie! K tomu si pridajte polevu z ražnej whisky, ktorá pečivo dodá parádny šmrnc a máte pečivo, ktorému nikto neodolá. Ak si chcete pečivo pripraviť bez alkoholu, jednoducho vymeňte whisky za mlieko, citrónovú šťavu, zázvorový sirup či obyčajnú vodu.
Čo budete potrebovať
Na sušienky:
- 1 a ¼ šálky hladkej múky
- 1 a ¼ šálky ražnej múky
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 2 lyžičky mletého zázvoru
- ½ lyžičky mletej škorice
- ½ lyžičky mletého klinčeka
- ½ lyžičky soli
- 140 g rozpusteného masla
- 1 šálka trstinového cukru
- 1 veľké vajcia
- 1 veľký žĺtok
- ¼ šálky trstinovej melasy
- ½ šálky jemne nasekaného kandizovaného zázvoru plus 25 malých kúskov na ozdobu
Na polevu:
- 1 a ½ šálky práškového cukru
- ¼ šálky plus 1½ lyžičky ražnej whisky
- štipka soli
Postup
- Predhrejte rúru na 175°C.
- 2 veľké plechy vyložte papierom na pečenie.
- V malej miske zmiešajte hladkú a ražnú múku, jedlú sódu, sušený zázvor, škoricu, klinčeky a soľ.
- V stredne veľkej mise prešľahajte rozpustené maslo spolu s trstinovým cukrom.
- Rozšľahajte vajcia, následne žĺtok a potom zašľahajte melasu.
- Pomocou silikónovej stierky vmiešajte múčnu zmes do vaječnej zmesi, kým sa takmer nespoja (malo by zostať niekoľko suchých prúžkov).
- Pridajte kandizovaný zázvor a pokračujte v skladaní, kým sa cesto úplne nespojí.
- Veľkou lyžicou rozdeľte cesto na 25 častí.
- Jednotlivé časti jemne vyvaľkajte do guličiek a tie preneste na pripravené plechy vo vzdialenosti od seba aspoň 5 cm.
- Preneste do rúry a pečte, kým nie sú vršky sušienok popraskané a okraje zlaté, 12–14 minút.
- Nechajte mierne vychladnúť a potom sušienky presuňte na mriežku, aby vychladli na izbovú teplotu.
- Medzitým si pripravte polevu.
- V malej miske vyšľahajte práškový cukor, whisky a soľ do hladka.
- Vršky sušienok ponorte do polevy a straste prebytok.
- Do stredu každej sušienky umiestnite kúsok kandizovaného zázvoru, v prípade potreby použite trochu viac polevy, aby sa zázvor prilepil.
- Pred podávaním nechajte odpočinúť pri izbovej teplote, kým poleva nestuhne, asi 30 minút.
- Cukrovie vám vydrží vo vzduchotesnej nádobe pri izbovej teplote po dobu najmenej 5 dní.

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta