Vianočné zázvorové sušienky s whisky polevou

24. 9. 2025

Kombinácia zemitej ražnej múky, pikantného kandizovaného zázvoru a hlbokej chuti trstinovej melasy rozhodne stojí za vyskúšanie! K tomu si pridajte polevu z ražnej whisky, ktorá pečivo dodá parádny šmrnc a máte pečivo, ktorému nikto neodolá. Ak si chcete pečivo pripraviť bez alkoholu, jednoducho vymeňte whisky za mlieko, citrónovú šťavu, zázvorový sirup či obyčajnú vodu.

Čo budete potrebovať

Na sušienky:

  • 1 a ¼ šálky hladkej múky
  • 1 a ¼ šálky ražnej múky
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • 2 lyžičky mletého zázvoru
  • ½ lyžičky mletej škorice
  • ½ lyžičky mletého klinčeka
  • ½ lyžičky soli
  • 140 g rozpusteného masla
  • 1 šálka trstinového cukru
  • 1 veľké vajcia
  • 1 veľký žĺtok
  • ¼ šálky trstinovej melasy
  • ½ šálky jemne nasekaného kandizovaného zázvoru plus 25 malých kúskov na ozdobu

Na polevu:

  • 1 a ½ šálky práškového cukru
  • ¼ šálky plus 1½ lyžičky ražnej whisky
  • štipka soli

Postup

  • Predhrejte rúru na 175°C.
  • 2 veľké plechy vyložte papierom na pečenie.
  • V malej miske zmiešajte hladkú a ražnú múku, jedlú sódu, sušený zázvor, škoricu, klinčeky a soľ.
  • V stredne veľkej mise prešľahajte rozpustené maslo spolu s trstinovým cukrom.
  • Rozšľahajte vajcia, následne žĺtok a potom zašľahajte melasu.
  • Pomocou silikónovej stierky vmiešajte múčnu zmes do vaječnej zmesi, kým sa takmer nespoja (malo by zostať niekoľko suchých prúžkov).
  • Pridajte kandizovaný zázvor a pokračujte v skladaní, kým sa cesto úplne nespojí.
  • Veľkou lyžicou rozdeľte cesto na 25 častí.
  • Jednotlivé časti jemne vyvaľkajte do guličiek a tie preneste na pripravené plechy vo vzdialenosti od seba aspoň 5 cm.
  • Preneste do rúry a pečte, kým nie sú vršky sušienok popraskané a okraje zlaté, 12–14 minút.
  • Nechajte mierne vychladnúť a potom sušienky presuňte na mriežku, aby vychladli na izbovú teplotu.
  • Medzitým si pripravte polevu.
  • V malej miske vyšľahajte práškový cukor, whisky a soľ do hladka.
  • Vršky sušienok ponorte do polevy a straste prebytok.
  • Do stredu každej sušienky umiestnite kúsok kandizovaného zázvoru, v prípade potreby použite trochu viac polevy, aby sa zázvor prilepil.
  • Pred podávaním nechajte odpočinúť pri izbovej teplote, kým poleva nestuhne, asi 30 minút.
  • Cukrovie vám vydrží vo vzduchotesnej nádobe pri izbovej teplote po dobu najmenej 5 dní.
Ražné sušienky s polevou a kúskom kandizovaného zázvoru na tanieriku.
www.saveur.com

Autor článku Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe snehuliacik.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :) :)

Ďakujeme za hlasovanie!

4.4 / 5 (33 hlasy)

Podobné články


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *