Vianočný múčnik s kandizovaným ovocím

24. 9. 2025

Kvapka alkoholu dodá tejto pochúťke ešte viac vôní a chutí. Okrem tradičného rumu môžete použiť aj brandy, sherry alebo aj whisky.

Ingrediencie:

  • ½ hrnčeka hladkej múky
  • ½ hrnčeka masla
  • ¼ hrnčeka tmavého cukru
  • ¼ hrnčeka trstinovej melasy
  • 1 vajce
  • ½ hrnčeka sušených brusníc
  • ½ hrnčeka sušených marhúľ
  • ½ hrnčeka hrozienok
  • ¼ hrnčeka kandizovaného citróna
  • ¼ hrnčeka vlašských alebo pekanových orechov
  • ¼ hrnčeka rumu na namočenie ovocia + 3 PL rumu do cesta
  • ¼ čajovej lyžičky jedlej sódy
  • ¼ čajovej lyžičky mletej škorice
  • ¼ čajovej lyžičky soli

Postup:

  1. Vo väčšej mise zmiešajte všetko ovocie a prilejte štvrť hrnčeka rumu.
  2. Pevne prikryte a skladujte pri izbovej teplote najmenej 24 hodín.
  3. Nasledujúci deň si predhrejte rúru na 160 °C a vymažte formu na pečenie.
  4. Maslo a tmavý cukor vyšľahajte do podoby krému.
  5. Následne vyšľahajte tiež vajcia.
  6. V samostatnej mise zmiešajte múku, soľ, škoricu a jedlú sódu.
  7. Múčnu zmes pridávajte po malých častiach spoločne s melasou do maslovej zmesi, po každom pridaní cesto krátko vyšľahajte.
  8. Vmiešajte namočené ovocie a orechy.
  9. Cesto nalejte do pripravenej formy.
  10. Pečte v predhriatej rúre približne 45 minút.
  11. Vyberte múčnik z rúry a nechajte ho 10 minút vychladnúť.
  12. Následne múčnik pokvapkajte tromi polievkovými lyžicami rumu.
Vianočný múčnik v podobe biskupského chlebíčka.
zdroj: simplyrecipes.com

Autor článku Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe snehuliacik.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :) :)

Ďakujeme za hlasovanie!

4.8 / 5 (30 hlasy)

Podobné články


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *