Višňové guľôčky s mandľami a karamelom
24. 9. 2025
Budete potrebovať:
- 1 ½ hrnčeka ovsených vločiek
- ⅓ hrnčeka mandlí
- ¾ hrnčeka sušených čerešní
- 3 lyžičky medu
- ⅔ hrnčeka mandľového masla
- 1 lyžička vanilky
- 2 lyžice kokosového oleja
- ¼ hrnčeka javorového sirupu
- ¼ hrnčeka kokosového oleja
- 2 lyžice mandľového masla
- ½ lyžičky vanilky
Postup prípravy:
- Najskôr si predhrejte rúru na nízku teplotu.
- Potom nasypte rovnomerne na plech ovsené vločky.
- Vločky opekajte, kým nemajú zlatistú farbu – ucítite aj jemnú orechovú vôňu.
- Potom ich z rúry vytiahnite a nechajte vychladnúť.
- V strednej miske zmiešajte med, mandľové maslo, vanilku a kokosový olej.
- Zmes vložte do mikrovlnnej rúry a zahrievajte asi 30 sekúnd, kým kokosový olej nie je tekutý.
- Potom všetko zmiešajte dohromady na cesto.
- Vo veľkej miske zmiešajte opečené vychladnuté ovsené vločky, mandle (môžete ich nakrájať na kúsky alebo nahrubo pomlieť) a sušené čerešne.
- Pridajte zmes z mikrovlnnej rúry a poriadne premiešajte.
- Z cesta tvarujte guľôčky a skladajte ich na tácku.
- Vložte ich aspoň na 30 minút do chladničky.
- Ďalej si pripravte zmes z javorového sirupu, vanilky, kokosového oleja.
- Opäť zmes vložte do mikrovlnnej rúry a zahrievajte, kým sa kokosový olej nerozpustí.
- Celú zmes dokonale premiešajte, pridajte mandľové maslo a miešajte, kým zmes nezačne mať karamelovú konzistenciu.
- Túto karamelovú zmes nastriekajte na guľôčky a vložte späť do chladničky.

Vyskúšajte aj báječné nepečené Mozartove gule, ktoré sú veľmi tradičnými cukrovinkami u našich rakúskych susedov.
Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta