Výborné išelské tortičky – klasické vianočné cukrovinky bez lepku

24. 9. 2025

Alergia na lepok je dnes celkom častým javom. Nikto, kto ňou trpí, by však nemal prísť o tradičné vianočné dobroty.

A práve preto pre vás máme bezlepkovú alternatívu.

Ingrediencie

Cesto:

  • 200 g bezlepkovej múky (kukuričná, ryžová, amarantová atď.)
  • 80 g cukru múčka
  • 20 g kakaa
  • 40 g mletých orechov (vlašské alebo lieskové či zmes)
  • 150 g masla

Náplň:

  • 120 g práškového cukru
  • 400 g masla
  • 3 žĺtky
  • 4 lyžice kakaa
  • troška rumu

Poleva:

  • 100 g čokolády na varenie
  • 50 g stuženého tuku

Postup

  • Zmiešajte suché ingrediencie na cesto a potom pridajte po kúskoch zmäknuté maslo. Vypracujte cesto a nechajte ho chvíľu oddýchnuť v chladničke.
  • Medzitým si pripravte náplň. Nakrájajte maslo na kúsky, nechajte ho zmäknúť a primiešajte doň cukor, kakao, žĺtky a rum. Všetko dôkladne vyšľahajte.
  • Polevu pripravíte roztopením čokolády vo vodnom kúpeli a postupným pridaním tuku.
  • Odstáte cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske a vykrájajte kolieska.
  • Dajte ich piecť do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte po dobu 10–12 minút.
  • Po upečení a vychladnutí zlepte kolieska k sebe pomocou maslového krému do išelských tortičiek a polejte ich teplou čokoládovou polevou.
  • Na záver cukrovinky ozdobte orechmi.
zdroj: salala.de

Zaujali vás cukrovinky bez cukru? Pripravte si niektorý z našich ďalších dia vianočných receptov.

Autor článku Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe snehuliacik.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :) :)

Ďakujeme za hlasovanie!

4.2 / 5 (51 hlasy)

Podobné články


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *